Saradnja sa Ministarstvom zdravlja: Pošta spremna da organizuje dostavu lekova

Vesti 03. avg 202212:48 4 komentara
Zoran Đorđević, Mirsad Đerlek
Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo zdravlja i javno preduzeće Pošta Srbije objavili su na konferenciji za medije da ozvaničavaju saradnju čiji je cilj početak integracije privatnog zdravstvenog sistema u sistem eRecept, za šta je Pošta pripremila platformu elektronske podrške za privatni sektor i izrazila spremnost da organizuje dostavu lekova na kućnu adresu.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je da je neophodno objediniti državni i privatni zdravstveni sistem u jedinstveni Centralni sistem Republike Srbije, a kao razlog naveo potrebu potpune kontrole i uvida u potrošnju lekova.

„Primetili smo da se neki lekovi ‘enormno’ propisuju, što stvara rezistenciju i otežava lečenje, pošto neki pacijenti postaju manje osetljivi na lek, a to se odražava i na kvalitet lečenja. Ogroman broj lekova propisuje se u privatnom sektoru, pa ćemo integracijom dva sistema imati uvid u vrstu i količinu propisanih lekova, od čega će korist imati pacijenti“, rekao je Đerlek.

Generalni direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da je to javno preduzeće pripremilo platformu koju mogu da koriste privatne zdravstvene ustanove pri praćenju pacijenata i izdavanju elektronskih recepata.

Naglasio je i da je Pošta spremna da, čim se steknu zakonski uslovi, počne sa pružanjem usluge dostave lekova na recept na kućnu adresu.

„Želimo da izađemo građanima u susret i smatramo da je prirodno da takav posao obavlja Pošta i da građani koji to žele i kojima je to potrebno, dobiju lek na kućnu adresu“, poručio je Đorđević i procenio da bi takva usluga mogla da zaživi od 1. januara 2023. godine, iako je naglasio da je „Pošta spremna danas da krene u implementaciju“.

„Trenutno zakon ne omogućava da se u nečije ime podiže lek na recept, ali je Pošta sprema da se sertifikuje, i da onim pacijentima koji daju saglasnost, omogući dostavu lekova na kućnu adresu“, objasnio je Đorđević.

Podsetio je da trenutno u državnom zdravstvu funkcioniše sistem eRecept, pomoću koga lekari izdaju lekove pacijentima, ali da u privatnom sektoru nema takve usluge, a da je Pošta razvila softver sličan onome koji funkcioniše u državnom zdravstvu.

„Nudimo isti sistem i implementaciju i privatnim zdravstvenim ustanovama, što znači da bi i privatni lekari mogli da izdaju recept na lek, koji bi mogao da se podiže u apoteci, uz zdravstvenu knjižicu“, pojasnio je Đorđević.

Đerlek je rekao da će, u okviru projekta sa Poštom, biti izrađeni portal i aplikacija za mobilne telefone.

Najavio je i da će uskoro početi i realizacija projekta eBolovanje (odobravanje bolovanja elektronskim putem), kao i korišćenje veštačke inteligencije u domaćem zdravstvu.

Komentari (4)

Vidi sve komentare