Šarić se sumnjiči da je iz zatvora organizovao ubistvo, kako – pita se javnost

Vesti 15. apr 202219:059 komentara

Darko Šarić noćas je iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala prebačen u Tužilaštvo za organizovani kriminal gde će biti saslušan. Nakon višesatnog pretresa kuće svoje supruge u kojoj se nalazio u kućnom pritvoru, Šarić je u međunarodnoj policijskoj akciji uhapšen i priveden na saslušanje u policiju zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Darko Šarić ponovo je u pritvoru. Ovog puta kao organizator kriminalne grupe koja je izvršila niz krivičnih dela – od ubistva, trgovine drogom do zloupotrebe službenog položaja. Kako je objavio portal KRIK, sumnja se da je Šarić organizovao ubistvo svog nekada bliskog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla prošle godine u Ekvadoru.

POVEZANE VESTI

„Nije Šarić bio neko poput članova kavačkog i škaljarskog klana. On je bio poznat po švercu droge, ne po ubistvima. Ako je istina da je on naručio ubistvo jednog od svojih glavnih ljudi, verovatno ga je, dok je Šarić bio u pritvoru, taj čovek na neki način izdao ili krenuo da radi neke poslove mimo njega“, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Policija je potvrdila da je sa Šarićem uhapšen i njegov advokat Dejan Lazarević koji brani i kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u odvojenom postupku, i još tri osobe, među kojima je i osuđivani navijač „Crvene zvezde” Uroš Mišić.

Naime, francuska policija uspela je da dešifruje specijalni način zaštićene komunikacije – putem aplikacije Skaj, koju su koristile kriminalne grupe širom sveta. Između ostalog, na ovaj način se ušlo u trag zločinima koje je činila i grupa Veljka Belivuka.

Nova saznanja otvaraju još jedno pitanje koje zabrinjava i novinare koji godinama prate kriminal. Kako je Darko Šarić iz pritvorske jedinice u Specijalnom sudu mogao da koristi telefon i aplikaciju Skaj za zaštićenu komunikaciju i da putem nje navodno organizuje ubistvo svog bliskog saradnika?

„To govori o skandalu i ozbiljnom propustu u državi i svih službi. I zaduženih za zatvor, ali i bezbednosnih službi. Šale se ljudi koji poznaju tu tematiku da je bio bolje opremljen od Kontrole letenja. To je najbezbednija zgrada, taj pritvor u Specijalnom sudu, a dešava se ovakav propust bez objašnjenja“, rekao je novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Ako u ovom slučaju bude podignuta optužnica, to će značiti da će se protiv Šarića voditi i treći postupak. Prvi se vodi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope. U tom slučaju postoji pravosnažna presuda na 15 godina zatvora koju je iz proceduralnih razloga ukinuo Vrhovni kasacioni sud i vratio je apelaciji na ponovno odlučivanje. Apelacioni sud je odlučio da otvori glavni pretres koji je sada u toku.

Drugi postupak je suđenje Šariću zbog sumnje da je zajedno sa grupom saradnika oprao više od 20 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar