Saša Janković predstavio karakteristike prelazne vlade čiji je koncept predložio

Vesti 01. jun 202313:59 21 komentara
Nova.rs/Goran Srdanov

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da cilj i posledica tehničke ili prelazne vlade ne sme da bude da neki ljudi, političari ili "stručnjaci" dođu na vlast bez izbora, jer bi to bio konačni slom demokratije, ali da bi izbori organizovani tokom mandata tehničke vlade bili legitimniji i prihvaćeniji.

Janković je na Tviteru napisao da je zadatak takve vlade legitimitet izbora, „bez kupovine glasova deljenjem socijalne pomoći i državnih projekata“.

Takva vlada bi, po njegovoj oceni, trebalo da osigura političku neutralnost tajne i javne policije, garantuje integritet biračkih spiskova, sprečavanje da državni službenici i zaposleni u javnim službama budu tretirani kao sigurni glasovi i stvaranje okruženja za fer medijski prostor.

Janković je naveo da se tehnička vlada stvara tako što šest meseci pre redovnih ili po proglašenju vanrednih izbora parlamentarna opozicija imenuje ko-ministre u ključnim ministarstvima i ko-direktore u ključnim javnim službama.

Sve odluke donose se potpisima takva dva ko-rukovodioca, a jedan potpis ne vredi ništa.

Janković je istakao da se to i drugi detalji propisuju zakonom i važe „za svake izbore, ne samo jednom, sve dok se jednog dana ne oceni da su sadašnje političke zloupotrebe stvar prošlosti i nezamislive u to neko drugačije i bolje doba u Srbiji“.

On je rekao da je možda bolji naziv – izborna vlada i naveo da tako nešto postoji već u Severnoj Makedoniji, od takozvanog Pržinskog sporazuma, kojim je izbegnut potencijalni veliki konflikt u zemlji.

Janković je istakao da takvo rešenje nije idealno, da će biti problema, da neće ni sve zloupotrebe biti sprečene, ali da će izborna utakmica biti mnogo ravnopravnija, a rezultat legitimniji, prihvaćeniji.

„Biće prekinuta spirala političkog nasilja i društvenog konflikta, u koju smo duboko zabrazdili“, naveo je Janković.

On je istakao da se sve to može doraditi, ali da tehnička vlada „ne sme biti prečica do vlasti“ i „suspenzija suverene izborne volje građana“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare