Sastali se Vučić i Osmani uz posredovanje Makrona i Šolca

Vesti 01. jun 202320:34 > 21:59 81 komentara
Reuters/ Vladislav Culiomza, AFP/ Ludovic Marin

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je u Kišinjevu imala kratak sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su predložili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc. Vučić je ranije tokom dana za Tanjug rekao da je želeo da razgovara sa predstavnicima Prištine, ali da Osmani to nije htela.

Vjosa Osmani je rekla da su sastanku prisustvovali predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel.

Na kraju sastanka sa Makronom i Šolcom, oni su predložili neformalni dijalig s Vučićem, objasnila je predsednica Kosova.

“Bio je to desetominutni sastanak, na kome je još jednom potvrđeno da Vučić nije zainteresovan za rešenje”, navela je Osmani tokom Samita Evropske političke zajednice održanog u Moldaviji.

„Sedeli smo i razgovarali. Pre njih sam tražila od Vučića da skloni vojsku sa granice, da ukloni kriminalne bande sa Kosova. Da sprovede dugu listu sporazuma koje nije sproveo“, prenela je ona.

„Pitala sam ga ima li dogovora ili nema, po njemu, jer on izlazi pred druge stranke, možda poštuje dogovore, ali on izlazi javno i kaže da ih neće sprovoditi“, kazala je Osmani.

Ona je rekla da Vučić „nema odgovor“ i, kako je kazala, „kao i obično odmah su usledile optužbe i mnoge druge stvari“.

Predsednica Kosova je to ocenila kao „mentalitet prošlosti“.

Osmani je rekla i da je jasan zahtev Nemačke i Francuske, da kad god se organizuju izbori, na njima treba da bude učešća, te da se, kako je navela, “ Srbima ne zabranjuju učešće i da se ne vrši pritisak na njih da ne učestvuju na izborima“.

Prema njenim rečima, ni na ovaj zahtev Vučić nije imao odgovor.

Makron je rekao novinarima da su Francuska i Nemačka predložile održavanje novih lokalnih izbora na severu Kosova. Kako prenosi Rojters, francuski predsednik je rekao da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti “jasnih odluka“ u vezi sa situacijom na severu Kosova.

Vučić: Osmani nije htela sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je želeo da tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu razgovara sa predstavnicima Prištine, ali da predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani to nije želela.

„Vi ste najverovatnije čuli da je premijer Luksemburga Gzavije Betel želeo da ostvari kontakt i poveže nas i ovde sa Prištinom. Ali Vljosa Osmani nije želela da se sastane sa nama i da razgovara. Rekla je – organizujte sastanak na visokom nivou u Briselu i Kurti će doći i sastaće se s Vučićem. I to je bilo to“, rekao je ranije Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

On se takođe sastao sa Šolcom i Makronom, navodeći da je imao težak razgovor sa njima o ponovnoj eskalaciji nasilja na Kosovu i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije.

Istakao je neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora.

„Istakao sam ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza“, napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je ponovio pozicije Srbije „u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima“.