Sastanak dela opozicije sa Varheljijem, Stefanović očekuje znak podrške EU

Vesti 02. dec 202221:44 > 23:1114 komentara
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Predstavnici poslaničkih grupa iz opozicije sastali su se sa komesarom Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem, saopštila je Skupština Srbije.

Potpredsednik Skupštine Srbije i predstavnik poslaničke grupe Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga Borko Stefanović istakao je da Srbija trpi veliki pritisak u procesu evrointegracija, koji se, pre svega, ogleda kroz nerešena pitanja između Beograda i Prištine u procesu pregovora i u nepoštovanju Briselskog sporazuma od strane jednostrano proglašene države Kosovo.

On je naglasio da je usaglašavanje spoljne politike sa Evropskom unijom (EU) jedan od preduslova za napredak ka punopravnom članstvu i izrazio nadu da će Srbija dobiti ohrabrujuće poruke od EU tokom tog procesa.

„Trebalo bi kao zemlja kandidat da biramo poslanike za Evropski parlament, bez prava glasa, ali sa pravom da govorimo. To bi bio znak podrške, ne samo za Srbiju, već za ceo Zapadni Balkan“, rekao je Stefanović.

„Ono što Srbija nikada neće prihvatiti je priznavanje nezavisne države Kosovo“, naglasio je on.

Varhelji je istakao da je proširenje EU jedna od najznačajnijih tema unutar te organizacije i da je to pitanje od vitalnog značaja za EU, uz održavanje mira i stabilnosti.

On je istako značaj vladavine prava i rekao da je ta oblast najznačajnija prilikom izveštavanja o napretku Srbije, a naveo je i da je uspešnost dijaloga između Beograda i Prištine jedan od preduslova za dalji tok evrointegracija.

Na sastanku su govorili i zamenica predsednika Demokratske strane Dragana Rakić, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Bojana Bukumirović iz poslaničke grupe Zavetnici, Radmila Vasić iz Dveri, Robert Kozma iz poslaničke grupe Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo i Đorđe Miketić iz poslaničke grupe Moramo – Zajedno.

„Tokom sastanka čuli su se disonantni tonovi predstavnika poslaničkih grupa po pitanju priključenja Srbije EU, a postavljeno je i pitanje da li ulazak Srbije u EU zavisi od uvođenja sankcija Rusiji i priznavanja lažne države Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar