Sastanak nadležnih: Srbija, BiH i Crna Gora zajedno da uklone otpad na rekama

Vesti 25. jan 202117:12 > 17:142 komentara
Potpećko jezero
N1

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da Srbija, BiH i Crna Gora treba zajednički da rade na otklanjanju plutajućeg otpada na Limu i Drini.

Ona je inicirala onlajn sastanak sa predstavnicima nadležih ministarstava BiH i Crne Gore, na kojem je predložila potpisivanje memoranduma o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti u čišćenju reka.

Dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, Vujović je zatražila da svako u svom resoru već u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se odmah rešio problem velike količine otpada u Limu i Drini i mapirale divlje deponije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujović je rekla da je u toku uklanjanje više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada, koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu.

Pročitajte i:

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danilo Mrdak rekao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije te države i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom tri države apliciraju za EU fondove, da bi obezbedili novac za čišćenje reka, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

„Regionalna saradnja je imperativ“, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Кošarac i istakao da je važno što postoji politička odluka da se zagadjenost Lima i Drine rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su ostale mrtvo slovo na papiru.

Učesnici sastanka su se složili da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine, kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama.

Komentari

Vaš komentar