Putin na sastanku s Vučićem: Naći će se prihvatljivo rešenje za cenu ruskog gasa

Vesti 25. nov 202113:03 > 14:3161 komentara
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju da će biti nađeno rešenje za cenu ruskog gasa, koje će biti prihvatljivo za Srbiju i poželeo Vučiću uspeh na narednim izborima u aprilu.

„Znam da vas neka pitanja posebno brinu, povezana sa istekom ugovora o kupovini gasa. Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim subjektima da završe taj posao. U svakom slučaju, naći ćemo takvo rešenje koje će biti sigurno prihvatljivo za naše srpske prijatelje“, rekao je Putin.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata. Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje i 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara.

Putin je rekao da će u aprilu biti održani izbori u Srbiji i Vučiću poželeo uspeh.

Pročitajte i:

„Hoću da izrazim zahvalnost za vašu ličnu pažnju koju poklanjate razvoju rusko-srpskih odnosa“, rekao je Putin, izražavajući nadu da će birači to podržati.

„Želim vam uspeh“, naveo je ruski predsednik na početku razgovora sa Vučićem u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

Vučić je zahvalio Putinu što je našao vreme za susret, uprkos pandemiji koronavirusa.

„Smatram da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou, da su dve zemlje streteški partneri, kao i da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim oblastima“, rekao je Vučić i izrazio veliku zahvalnost za rusku podršku terirotrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Putin je rekao i da se u decembru očekuje poseta srpske premijerke Ane Brnabić Rusiji.

Putin je rekao da je saradnja u oblasti borbe protiv koronavirusa pozitivan momenat u bilateralnoj saradnji i dokaz međusobnog poverenja.

„Drago mi je da konstatujem da ne samo da smo ostvarili isporuku vakcine ‘Sputnjik V’, nego je organizovana i proizvodnja u Beogradu, što je izuzetno važno i za Srbiju i za okolne zemlje u koje možete da izvozite. To je izuzetno pozitivan momenat naše saradnje, koji takođe govori o uzajamnom poverenju i dubokoj saradnji“, rekao je ruski predsednik

Putin je istakao i važnost vojno-tehničke saradnje dve zemlje, kao i saradnje na međunarodnoj areni.

„Što se tiče Kosova, vi znate da je pozicija Rusije prinicipijelna, da ne podleže trenutnoj političkoj situaciji. Mi podržavamo vašu poziciju kada je reč o rešenju kosovskog problema i nadam se da će se rešiti tako što će odgovarati interesima svih ljudi koji tamo žive“, rekao je Putin.

Vučić, koji je sve vreme govorio na ruskom jeziku, kazao je da je vojno-tehnička saradnja na najvišem nivou i zahvalio se za „lepe poklone“ Srbiji.

„Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim oblastima“, dodao je.

Komentari

Vaš komentar