Završen sastanak u Briselu, nema dogovora, ostaju stikeri

Miroslav Lajčak/Tviter

Nikakav dogovor nije postignut u vezi sa registarskim tablicama, napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak. I zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi kazao je je da sastanci u Briselu nisu rezultirali bilo kakvim dogovorom sa Srbijom. Petković izjavio je, nakon sastanaka u Briselu, da sporazum oko registarskih tablica Srbije i Kosova ostaje na snazi dok se ne pronađe trajno rešenje.

„Nije bilo dogovora o registarskim tablicama danas. Pozvao sam šefove pregovarača da se sastanemo u narednim danima i dogovorimo dalje korake, kao i da nastavimo diskusiju o ostalim tekućim pitanjima“, napisao je evropski komesar za dijalog Miroslav Lajčak.

Lajčak je pozvao sve učesnike da se „uzdrže od akcije koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu“.

O dešavanjima u Briselu govorio je i šef prištinske delegacije Besnik Bisljimi.

„Ne, nažalost ne mogu da saopštim dobre vesti. Naša radna grupa je juče ponovo pokušala da izađe sa nacrtom predloga koji bi nam danas bio prosleđen na diskusiju. Nažalost, nema spremnosti srpske strane da dogovorimo moguće rešenje u okviru predviđene treće tačke sporazuma od 30. septembra“, rekao je Bisljimi, a prenosi KoSSev.

Oko 17.30 završeni su sastanci kojima je posredovao Lajčak, a na kojima se razgovaralo o registarskim tablicama i drugim pitanjima.

„Za ovih šest meseci imali smo vrlo malo interesovanja sa srpske strane da se pozabavimo zahtevima predviđenim tačkom 3. Umesto toga, oni su se bavili marginalnim elementima, koji pokazuju da jednostavno žele da sabotiraju rad radne grupe. I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rešenje, pokušali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost radne grupe na glavne pregovarače na period od 30 dana. Ni ovde Srbija nije bila spremna da sarađuje, tako da mogu da kažem da je propala ideja da se postigne dogovor o registarskim tablicama“, kazao je Bisljimi.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama između Kosova i Srbije ističe večeras.

Petković: Sporazum ostaje na snazi

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, nakon sastanaka u Briselu, da sporazum oko registarskih tablica Srbije i Kosova ostaje na snazi dok se ne pronađe trajno rešenje.

Petković je demantovao Bisljimijeve izjave da nema nikakvog sporazuma oko registarskih tablica i istakao da je sporazum od 30. septembra 2021. godine još uvek na snazi.

„To je potvrdila i EU i gospodin Lajčak. To znači da do pronalaženja trajnog rešenja na visokom nivou, režim stikera se nastavlja“, rekao je Petković novinarima nakon sastanaka.

Prema njegovim rečima, srpska strana je nastupila konstruktivno i odgovorno i dodao da se na sastanku razgovaralo o Zajednici srpskih opština (ZSO), registarskim tablicama, o nestalim osobama, lekovima, zabrani ulaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova i drugim temama.

„Pokrenuli smo jedan set pitanja ovde i u bilateralnom susretu sa gospodinom Lajčakom, ali i zatim u direktnim razgovorima sa gospodinom Bisljimijem. Važno je da smo uspeli i insistirali na tome da se direktno vidimo sa prištinskom stranom, jer Bisljimi već šest meseci odbija da direktno razgovara sa beogradskom stranom“, istakao je Petković.

Naglasio je da se na osnivanje ZSO čeka devet godina, od potpisivanja Briselskog sporazuma, kao i da „bez ZSO nema ostvarivanja kolektivnih prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

„Kad toga nema, vidimo zabranu izbora, zabranu slobode kretanja, najrazličitije napade i incidente na srpski narod, a to je sada već 170 napada na naše ljude, na crkve, manastire, groblja, što vam govori da je za 50 odsto uvećan broj napada na Srbe u odnosu na period pre dolaska na vlast premijera Kosova Aljbina Kurtija“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare