Vučić i Donfrid o evrointegracijama, dijalogu, odnosu prema situaciji u Ukrajini

Vesti 26. apr 202218:11 > 20:05 22 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopšteno je iz Predsedništva.

Kako se dodaje, razgovarali su i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike naše zemlje. Vučić je posebno istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i prilika da dostignemo evropske standarde pre učlanjenja, navodi se u saopštenju.

Predsednik je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima.

„Srbija je u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala izvoz u SAD“, istakao je predsednik Vučić, navode iz Predsedništva.

Vučić i Donfrid su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

„Naša strana je ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje. Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština“, istakao je Vučić i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, jer smatra da je to jedini put da se otvorena pitanja reše i postigne obostrano prihvatljiv dogovor, dodaje se u saopštenju.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid istakla je da se Sjedinjene Države snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u Evropsku uniju i ponavlja da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.

Pozdravljajući inicijativu „Otvoreni Balkan“ i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD je istakla da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

Brnabić: Evrointegracije i regionalni mir i stabilnost od ključnog značaja za Srbiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid o bilateralnoj saradnji dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Vlade.

TANJUG/SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade istakla je da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana. Govoreći o važnosti regionalne saradnje, Brnabić je istakla inicijativu Otvoreni Balkan kao dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih, dodaje se u saopštenju.

Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca, rekla je Brnabić. Dodala je da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija, navodi se.

Donfrid je čestitala na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije. Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija, dodaju iz Vlade Srbije.

Brnabić i Donfrid su razgovarale i o dijalogu Beograda i Prištine. Predsednica Vlade naglasila je da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga i podsetila da Priština još nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina. Brnabić je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

Donfrid je rekla da Sjedinjene Američke Države podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodala da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija regiona, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare