Sastanci bez rezultata: Vučiću presela salata, Kurti „slon u staklarskoj radnji“

Vesti 20. jul 202119:29 42 komentara

Drugi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija protekao je bez konkretnih rezultata. Ponovo je jedini uspeh sastanka činjenica da su se sastali i da će to ponovo učiniti - u septembru. Pozicije su sve dalje i teško je vratiti se konstruktivnosti, ocenjuju analitičari.

Povezane vesti:

Da će biti teško najavio je pre sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Toliko da nije mogao da pojede devet grama voćne salate i jedan keks.

Kurti je doneo tri knjige, svoju deklaraciju i optužbu da je Srbija počinila tri genocida. Vučić spisak incidenata uperenih protiv Srba na Kosovu.

Pred obojicom se našlo nekoliko tačaka.

„Sve smo prihvatili, Albanci nisu hteli da prihvate te tačke. Posebno interesantno da nisu hteli da prihvate ovu drugu tačku a to znači uzdržavanje od akcija koje bi mogle da znače potencijalnu destabilizaciju situacije na terenu“, rekao je Vučić.

„Insistirali smo da bude još čvršće… da se pominje mir i stabilnost, ne samo sigurnost“, kazao je Aljbin Kurti.

Jedini dogovor je da će dijalog biti nastavljen i da će se ponovo sresti u septembru, rekao je predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak nakon što je ispratio goste.

„Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dve strane prema normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, izjavio je Lajčak.

Svi su se složili da je bilo teško. Nekima i ne samo zbog sastanka.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisetio se i Vučićevih razgovora sa nekim drugim predstavnicima Prištine.

„Ali ovi razgovori sa Aljbinom Kurtijem… Verujte ja sam svedok jer sam juče bio na tim razgovorima. Razgovor sa Aljbinom Kurtijem je čudo neviđeno“, rekao je Petković

Kurti i Vučić su zakopani u svoje rovove, kaže Borko Stefanović.

„S jedne strane Vučiću odgovara nekonstuktivni Kurti koji se sada, onako, na užase svih mogućih zapadnih sagovornika i iz Evropske unije i iz Vašingtona ponaša kao slon u staklarskoj radnji“, kaže Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i bivši šef  pravnog tima za pregovore u dijalogu Beograda i Prištine.

Vaskrs dijaloga lošiji je nego status kvo, kaže Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative. Podseća na dokumenta koja je kosovski premijer doneo u Brisel.

„To se tako ne radi. Ako Vučić i srpska strana nije imala nikakav uvid u to što će oni predložiti onda to zaista znači da je sastanak održan na način da su stvari nepripremljene“, rekao je Milenković.

Dodaje da se strane sve više udaljavaju od rešenja i da je teško vratiti se konstruktivnosti. Pre svega misli na Prištinu ali objašnjava da je Srbiji jedna od motivacija put ka Evropskoj uniji.

„Taj put je sve dalji. Tako da i ta motivacija sa srpske strane, čini mi se, jenjava. Sa druge strane videli ste izjave Kurtija koji kaže da njega čak više ni priznanje Srbije ne interesuje. To jest, interesuje ga ali ne želi previše da se tangira oko toga“, kaže Milenković.

A priznanje je crvena linija za Srbiju, kaže predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodaje – „sve drugo ne može da pravi štetu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare