Sava Janjić: Kosovske vlasti kao da žive u paralelnoj realnosti

Vesti 09. apr 202117:55 5 komentara
N1

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je izjavio da je odluka Evropa nostra organizacije, koja je manastir Visoki Dečani stavila na ovogodišnju listu od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, "samo dodatno podsetila na činjenicu da je manastir Dečani, sa još tri UNESKO spomenika SPC na Kosovu i Metohiji, već godinama na listi UNESKO svetske baštine u opasnosti".

„Kosovske vlasti se često ponašaju kao da žive u paralelnoj realnosti. S jedne strane govore da postoji međuverska i međuetnička harmonija a diskriminacija Srba i posebno SPC kojoj se negiraju osnovna prava nikada nije bila intenzivnija, samo u poslednjih dva meseca bilo je toliko napada na naše crkve, pljački, stalno se suočavamo sa negiranjem identiteta naše Crkve kojoj ni ime SPC ne mogu da izgovore“, naveo je Janjić u izjavi.

Povezane vesti

On  je dodao da, i pored apela vodećih zapadnih ambasadora, kosovske vlasti ne izvršavaju odluku Ustavnog suda Kosova o upisu 24 hektara zemlje manastira Dečani, kao i da „nijedan korak nije napravljen u pravcu izvršenja odluke mešovite komisije za sprovođenje zaštićenih zona koja podrazumeva gradnju zaobilaznice oko specijalne zone Visoki Dečani u sklopu projekta gradnje puta Dečani Plav koji je prethodni kosovski premijer inaugurisao kao put koji ‘povezuje albanske zemlje'“.

„Sve to ukazuje da su prava naše Crkve ozbiljno ugrožena i da je nezamislivo da kada se dijalog Beograda i Prištine nastavi da ovo pitanje ne bude uključeno u dnevni red jer kosovske institucije same ne poštuju sopstvene zakone. Apsurdno je da međunarodni predstavnici i SPC treba da podsećaju vladu Kosova na njene ustavne obaveze da mora da sprovede odluku svog Ustavnog suda i zakon o specijalnim zaštićenim zonama u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, naveo je on.

Janjić očekuje da, s obzirom da nove kosovske vlasti sada ističu značaj vladavine prava, „sa reči pređu na dela i ispune odluke koje se godinama ne ispunjavaju“.

„Pozivanje na Ahtisarijev plan sada sve više biva prevaziđeno novom situacijom na terenu, pre svega zato što sve provizije iz Aneksa 5 za SPC nikada nisu ni unesene u Ustav i zakone Kosova i zbog toga što i to što je uneseno nije adekvatno poštovano. Očigledno da treba da se radi na nadgradnji prava naše Crkve i njene institucionalne zaštite u uslovima agresivne pan-albanske retorike i negiranja srpskog duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta na Kosovu i Meothiji“, zaključio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume da bude uvršćen u program „Sedam najugroženijih spomenika“ Evrope.

Komentari (5)

Vidi sve komentare