Sava na granici vanredne odbrane od poplava, nivo Lima u opadanju

Vesti 23. jan 202309:13
Izvor: TANJUG/ Prijepolje info portal

Nivo reka u poplavljenim područjima opada. Vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština. Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški. Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera u porastu u naredna dva dana, piše RTS.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo, prenosi RTS.

Nivo Lima je u opadanju, ali sledi procena štete od poplava, što je mnogo teži zadatak, na sednici Štaba u Prijepolju o tome će se razgovarati.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasao ostalo mnogo mulja, koji treba ukloniti.

„Sa vodenom stihijom smo se uspešno izborili. Međutim, sad predstoji drugi posao, treba valjano proceniti štetu. Prvo na Štabu ćemo da vidimo koji putni pravci su nam oštećeni, što je oko dva tri kilometra na teritoriji cele opštine“, naveo je Babić i dodao da će komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

Ima najava da će biti novih padavina u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje. Predsednik opštine Prijepolje kaže da su spremni za novi poplavni talas.

Vrh talasa na savi 

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je za RTS da je na Savi kod Šapca vrh talasa i nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, to je drugi stepen odbrane kada su permanentna dežurstva.

„To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje“, napomenuo je Vladiković.

Upozorava da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka.

„Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava“, napomenuo je hidrolog.

Pojasnio je da kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava, onda se organizuju permanentna dežurstva i određene tačke se ojačavaju. Kaže da u nekim mestima i niži vodostaji prave probleme.

Podsetio je da su kod Šapca 2018. godine bile vanredne mere odbrane od poplava na snazi mesec i po dana, ali pored jakog pritiska na nasipe ostalih problema nije bilo, što znači da uvođenje ove mere ne znači i da je katastrofa.

Kaže da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta poput Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

Ne očekuje da će se ponoviti epizoda od pre nedelju dana, ali je oprez neophodan, jer ćemo imati talas na talas.

„Ostaje dežurstvo, upozorili smo ljude. Sredinom nedelje imamo padavine, koje će iz kišne da pređu u sneg, imaćemo sledeći vikend opet sneg“, rekao je Vladiković.

Istakao je da na Dunavu ne očekuje probleme.

Usled snega na Karpatima izdato je upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru, Brzavu.

Vladiković kaže da su poplave u poslednjih 20 godina češća pojava u januaru, ranije su na našem području bile od februara do aprila, a u poslednje vreme velike vode su od novembra pa do kraja januara, što je pokazatelj da se mnogo šta menja u klimatskom i hidrološkom pogledu.

U narednih 10 dana imaćemo smirivanje hidrološke situacije, dok ćemo, kako kaže, u Tisi imati jak priliv.

Komentari

Vaš komentar