Savet: Prekršeno nekoliko zakona, ukinuti projekat gondole na Kalemegdanu

Vesti 11. okt 202218:13 11 komentara
gondola, Kalemegdan, pobednik, lepo vreme, vreme
N1/arhiva

Savet za borbu protiv korupcije ocenio je u izveštaju o izgradnji kabinske žičare na trasi Kalemegdan - park Ušće, da su prekršena brojna pravila i nekoliko zakona i da Vlada Srbije treba da stavi van snage zaključak kojim je usvojila sporazum o saradnji na realizaciji projekta.

Navodi se da Vlada treba da poništi sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje gondole između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa Skijalištima Srbije, kao i da gradske opštine Stari grad i Novi Beograd stav van snage Plan detaljne regulacije za gondolu i da se utvrdi odgovornost Skijališta za davanje naloga za seču 155 stabala na trasi žičare.

U izveštaju se ocenjuje da je to još jedan u nizu projekata čija je posledica uništavanje drveća i zelenila.

(Ceo izveštaj pročitajte na linku ispod)

ИЗвештај гондола

Navodi se da su „brojne povrede pravila postupanja i nepoštovanja zakona“, a da područje na kojem je planirana izgradnja gondole predstavlja istorijski najznačajniji i najvredniji prostor Beograda i njegovih reka kao svedočanstvo društvenog, arhitektonskog, ekonomskog i društvenog razvoja.

Ističe se da nije ispunjen uslov projekta koji se odnosi na očuvanje i zaštitu postojećeg kulturnog nasleđa na Beogradskoj tvrđavi i prirodnog dobra na prostoru parka Kalemegdan i parka Ušće.

Navodi se da pri izdavanju građevinske dozvole nisu bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, da je Ministarstvo građevinarstva postupilo suprotno zakonu, jer je donelo građevinsku dozvolu koja se odnosi na katastarsku parcelu na kojoj je nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Dodaje se da je izvođenje radova odobreno bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitut spomenika kulture, iako je moglo da naruši svojstva Beogradske tvrđave, kao nepokretnog kulturnog dobra.

Naglašava se da Plan detaljne regulacije nije u skladu sa Planom generalne regulacije, koji izričito zabranjuje izgradnju žičanih sajli za prevoz na područje Tvrđave, i da usled neusklađenosti planskih dokumenata nije poštovan Zakon o planiranju i izgradnji.

Dodaje se i da je izgradnja gondole u suprotnosti sa proklamovanim ciljevima Zakona o zaštiti prirode.

Ističe se da bi realizacija projekta mogla trajno narušiti osnovne vrednosti beogradske tvrđave, što bi ugrozilo i sprečilo nominacioni proces na Uneskovu listu svetske baštine u okviru „Granica Rimskog carstva“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare