Savet za štampu: Novine i 50 puta dnevno prekrše Kodeks novinara, rekorder „Alo“

Vesti 25. okt 202116:00 > 16:051 komentar
Novine, novinarnica
N1

Savet za štampu saopštio je da, na osnovu redovnog monitoriga, novine i 50 puta dnevno prekrše Kodeks novinara Srbije. Dodaje se da se najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a "rekorder" po broju prekršaja za sada je list "Alo".

U saopštenju je navedeno da redovni monitoring 10 dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću „pokazuje drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije“.

Povezane vesti

Tokom septembra 2021. zabeležena su 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više u odnosu na septembar lane, kada ih je bilo 661 kao i septembar 2019. i 2018. (773 i 772).

Precizira se da je ovog septembra bilo znatno više kršenje Kodeksa u odnosu na isti mesec 2017. kada su zabeležena 583 prekršaja.

„Veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. a isti trend je nastavljen i tokom oktobra, kada je nekoliko puta zabeleženo više od 50 prekršaja dnevno“, navodi se u saopštenju.

Savet za štampu je pozvao kolege da, imajući u vidu značaj i uticaj medija na svakog građanina pojedinačno, ali i na društvo u celini, povedu računa o načinu izveštavanja.

Posebno je apelovano na uzdržavanje od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja pretpostavke nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa.

Saopštenje Saveta za štampu se odnosi na rezultate za prva tri meseca ovogodišnjeg monitoringa 10 dnevnih novina sa nacionalnom ;pokrivenošću.

Savet za štampu je najavio da će konačne rezultate šestomesečnog monitoringa deset dnevnih novina objaviti u januaru 2022.

Komentari

Vaš komentar