Opozicija: Litijum je cena za izbornu krađu

Vesti 16. jun 202412:01 > 14:44 142 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Izjava Aleksandra Vučića za Fajnenšl tajms da bi otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto moglo da bude 2028. godine, za lidera pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlovića je "cena koju plaća da međunarodna zajednica žmuri na krađu izbora", dok je Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao da je sudbina Srbije kao evropske deponije zapečaćena.

Manojlović smatra da „zeleno svetlo“ koje je Vučić dao Rio Tintu „Srbiju gura u sukobe i podele“.

„Bez obzira na političke i ideološke razlike svi moraju stati uz narod koji hoće da rasele sa njihove zemlje i uz naučnike koji činjenicama brane Srbiju. Vizija Srbije nije rudarska kolonija iz koje odlazi 10.000 mladih i obrazovanih godišnje već dostojanstvena zemlja u kojoj se mladi vraćaju“, napisao je Manojović na platformi X.

Srbija je 2022. godine stopirala projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara posle masovnih ekoloških protesta.

Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija Rio Tinto postane vodeći proizvođač litijuma, piše Rojters.

Pokret Kreni – promeni ranije je saopštio da kompanija Rio Tinto gazi Ustav Republike Srbije povodom preliminarnog objavljivanja studije uticaja na životnu sredinu koju je objavio Rio Tinto, navodi se u saopštenju pokreta. Na saopštenje reagovali su iz kompanije Rio Tinto, poručivši da su iznete netačne i neosnovane optužbe.

Pokret Kreni-promeni je prikupio 30.000 potpisa za narodnu inicijativu kojom se zahteva da parlament donese zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma u zemlji. Potpisi su predati Narodnoj skupštini, međutim Skupština se nikada o tome nije raspravljala.

Milivojević: Sudbina Srbije kao evropske deponije je zapečaćena

Milivojević izjavio je da svakog dana stižu nove i zabrinjavajuće informacije kada je reč o nastavku iskopavanja litijuma u Srbiji, a da je poslednja u nizu ona koju je dao predsednik Aleksandar Vučić u izjavi za Fajnenšl tajms da bi rudnik Rio Tinta mogao biti otvoren 2028. godine.

Ove zaprepašćujuće vesti još jednom potvrđuju bahati karakter i osionu prirodu režima Aleksandra Vučića koji se ovakvim izjavama ruga veličanstvenim građanskim protestima kojima su 2022. godine zaustavljene aktivnosti na iskopavanju litijuma i devastiranju Srbije, rekao je Milivojević za portal Nova.rs.

Prema njegovom mišljenju, iskazanom samovoljom i tvrdoglavim istrajavanjem na realizaciji tog pogubnog projekta, Vučić po ko zna koji put izlazi iz svojih ustavnih i zakonom definisanih ovlašćenja, postavljajući se kao vrhovni gospodar svih resursa zemlje, „i što je još pogubnije, kao vlasnik naših života i naše budućnosti, svodeći građane na puke podanike“.

Iskopavanje litijuma neće doneti nikakve ekonomske blagodeti Srbiji i našim građanima. Naprotiv, Srbiju uvodi u period nove nestabilnosti i novih sukoba, a Vučiću donosi još jedan alibi kojim će pred svetskim moćnicima opravdati izbornu krađu i druge nedomokratske postupke i kriminalne aktivnosti, smatra Milivojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare