Sazdanović: Uskoro odluka o uvođenju četvrte doze vakcine

Vesti 03. feb 202208:55 0 komentara
N1/arhiva

Raste broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou, a kapaciteti crvenih zona u bolnicama širom Srbije popunjeni su 70 do 90 odsto, upozorio je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović i najavio da će uskoro biti doneta odluka o uvođenju četvrte doze vakcine protiv kovida.

Sazdanović je u Jutarnjem dnevniku RTS naglasio da domaći stručnjaci prate i analiziraju svetska iskustva kada je reč o primeni četvrte doze vakcine i da odluku treba očekivati „vrlo brzo, za 10 do 15 dana“.

„Sumiramo iskustva onih koji imaju visok procenat vakcinisanih, a mi to, nažalost, nemamo“, upozorio je Sazdanović, koji je epidemiološku situaciju u Srbiji nazvao „veoma komplikovanom“.

On očekuje da bi sredinom februara, pred praznik Sretenje, mogao da se očekuje „plato zaražavanja“, a potom blagi pad krajem februara.

Sazdanović je, navodeći da je zdravstveni sistem Srbije već dve godine u kovid režimu, naglasio da su trenutno ogromne brojke primljenih pacijenata u kovid odeljenjima širom Srbije, a da je u bolnici u Batajnici već smešteno oko 750 pacijenata, što znači da su njeni kapaciteti skoro popunjeni.

„Dnevno beležimo 50 odsto zaraženih među testiranima, a gde su oni koji nisu testirani?“, upitao je Sazdanović.

On je ocenio da su brojke novozaraženih sigurno mnogo veće od 18.000 do 20.000 dnevno, naglašavajući kako „to znači i povećanje broja onih u intenzivnoj nezi i, nažalost, onih koji će preminuti“.

„Problem je i zaraženost zdravstvenih radnika – od ustanove do ustanove njihov broj se kreće od 20 do 25 odsto, što je ozbiljan manjak kadra“, upozorio je Sazdanović.

On je apelovao na sve koji to još nisu učinili da se vakcinišu i ponovio da treba konačno razbiti zablude.

„Prvo – virus postoji. On ubija, a vakcina štiti i nikoga nije ubila“, poručio je Sazdanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!