SBB: RTS i Telekom da objasne zašto nije bilo moguće gledati „Daru“ na EON-u

Vesti 21. feb 202110:53 > 11:2080 komentara
SBB

"Film "Dara iz Jasenovca", koji je emitovan sinoć od 20 časova na prvom programu Radio Televizije Srbije, nisu mogli da gledaju korisnici EON aplikacije na mobilnim telefonima, tabletima i računarima. Ovakvu odluku doneo je RTS, ograničivši gledanje filma preko multiscreen aplikacije, ali se ovaj zahtev izgleda odnosio samo na SBB korisnike", piše SBB u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, kompanija SBB, kao distributer medijskog sadržaja, ispoštovala je zahteve RTS-a i korisnicima ograničila gledanje filma na realno vreme, bez mogućnosti naknadnog i ponovljenog gledanja, kao i gledanje sadržaja putem EON aplikacije u realnom vremenu.

„Korisnici multiscreen aplikacija kompanije Telekom i Supernova, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, mogli su da prate film u realnom vremenu, a pojedini i uz mogućnost vraćanja sadržaja, zbog čega smo dobili upite korisnika kako je omogućeno gledanje filma putem aplikacija ovih kompanija i mogućnost vraćanja sadržaja, koja je jedno vreme bila dostupna. Očekujemo da se što pre utvrdi da li je rukovodstvo RTS-a dalo prećutnu saglasnost Telekomu da ne postupe po njihovom dopisu upućenom svim kablovskim operatorima ili je državna kompanija Telekom Srbija samostalno donela odluku da ne ispoštuje zahtev RTS-a, odnosno vlasnika prava i emitera“, piše u saopštenju SBB-a.

SBB naglašava da je kao odgovorna kompanija ispoštovala zahteve emitera da ograniči gledanje filma „Dara iz Jasenovca“, kao i da je postupio i po zahtevu RTS-a i onemogućio naknadno i ponovljeno gledanje.

„Taksu Javnom medijskom servisu plaćaju svi građani Srbije i niko iz rukovodstva te kuće nema pravo da bira, upravljajući državnom kompanijom, kojim gledaocima će učiniti ustupke, a kojima zabraniti gledanje sadržaja i zato očekujemo da se hitno javno izjasne o postupcima Telekoma. Kompanija Telekom Srbija, koja ima zajedničku saradnju sa RTS-om, mora da objasni javnosti da li za njih ne važe ista pravila kao za sve ostale kablovske operatore ili su za svoj postupak dobili dozvolu RTS-a“, dodaje se u saopštenju.

SBB navodi da  korisnici nisu bili u mogućnosti da putem EON aplikacije gledaju film „Dara iz Jasenovca“, jer su, dodaje se, „kao uvek do sada, postupili u skladu sa Zakonom i po zahtevu emitera koji je upućen“.

„Preduzećemo sve zakonske mere radi utvrđivanja zbog čije odluke su samo korisnici naših servisa bili diskriminisani“, poručuje se u saopštenju SBB-a.

SBB je deo United Grupe u okviru koje posluje i televizija N1.

Komentari

Vaš komentar