SBB: Vlasnik Prve i B92 priznao da mu Telekom plaća nerealnu cenu

Vesti 20. okt 202217:15 20 komentara
Promo, Printskrin/Youtube/TVKopernikus

"Vlasnik televizija Prva i B92 Srđan Milovanović najzad je javno priznao da mu državni operator Telekom Srbija plaća 2,5 evra, odnosno 300 dinara po korisniku, čime pokušava da opravda nerealno visoki zahtev od 38 miliona evra prema SBB-u", saopštila je kompanija SBB.

Vlasnik dve televizije, Prve i B92, Srđan Milovanović zatraži je ranije da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra, saopštio je SBB u sredu. Navode da je „taj nerazumni zahtev za čak 11 puta uvećanom cenom nije proizvod nikakvih velikih investicija u poboljšanje kvaliteta programa ovih televizija, jer je činjenica da i TV Prva i TV B92 poslednjih godina beleže smanjenje gledanosti po svim parametrima digitalnog merenja na TV Beat i AGB Neilsen“.

POVEZANE VESTI

„SBB kao odgovorna kompanija, nikada ne bi prihvatila ovakve neozbiljne predloge za saradnju, a pitanje za državne organe i građane Srbije je zašto bi jedan državni telekomunikacioni operator plaćao toliko novca jednom privatnom vlasniku dve nacionalne televizije“, naglašava SBB u saopštenju.

Navode i da je SBB za distribuciju TV Prva i TV B92 do sada plaćao 50.000 evra godišnje, a za kablovske kanale iz portfolija Prve još dodatnih 3,45 miliona evra.

„Dosadašnja naknada za TV Prva i TV B92 je primerena činjenici da je signal nacionalnih frekvencija dostupan svima besplatno i da predstavlja javno dobro. Ideja vlasnika Prve i B92 da nakon dobijanja dozvole za narednih osam godina, od SBB kompanije zatraži plaćanje neverovatne visoke sume, apsolutno je neprihvatljiva, čak i sa tezom da im toliko plaća Telekom Srbija“, navodi SBB.

Za njih, dodaju, objašnjenje vlasnika TV Prva i B92 da mu toliko plaćaju „ostali legalni operatori“, kako je naveo u saopštenju, nikako ne može biti argument, jer, kažu, „kao što je poznato svima, Telekom je kompanija koja je i ranije preplaćivala TV sadržaje“.

„Tako su englesku Premijer ligu platili deset puta više nego što je koštala ranije, odnosno čak 600 miliona evra, što je duplo veća cena od one koju je platila mnogoljudna Kina ili četiri puta veća nego Nemačka, Austrija i Švajcarska zajedno. Postavlja se pitanje zašto bi Telekom kao državna kompanija bio toliko darežljiv prema biznismenu Srđanu Milovanoviću, koji kao vlasnik komercijalnih televizija zarađuje i od reklama“, pitaju iz SBB.

Dodaju i da nisu iznenađeni ovakvom odlukom.

„SBB nije iznenađen ovakvom saradnjom TV Prva i B92 sa Telekomom, jer je svima dobro poznato da je ova državna kompanija biznismenu Milovanoviću 2018. godine, za Kopernikus kablovski sistem platila 190 miliona evra, iako su svi ekonomski stručnjaci javno ukazali da je realna cena bar pet puta manja. Ovaj novac dobijen od Telekoma omogućio je Milovanoviću da postane vlasnik dve televizije sa nacionalnim frekvencijama, na kojima bi sada enormno da zaradi, uveren da ako Telekom plaća desetine miliona evra to treba da učini i SBB“, naglašavaju iz kompanije.

Pozivaju i državne organe da provere ovakvo poslovanje.

„Mi u kompaniji SBB nismo iznenađeni što državna telekomunikaciona kompanija prihvata da plaća privatnom vlasniku dve frekvencije ove tržišno neutemeljene cene, ali verujemo da bi istražni organi države Srbije morali da ispitaju šta su pravi ciljevi ovog poslovnog dogovora, na osnovu kog se formira potpuno neprihvatljiva i nerealna cena“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare