SDS i koalicija „Tolerancija“ potpisale protokol o političkoj saradnji

Vesti 23. maj 202114:31 > 15:07 10 komentara

Socijaldemokratska stranka i koalicija "Tolerancija", koju čine Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka i Vojvođanski pokret potpisale su u prostorijama SDS protokol o političkoj saradnji.

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je da će se ta grupa političkih organizacija zalagati za poštene, slobodne i demokratske izbore, društvo u kome nema ograničavanja sloboda izražavanja političkih stavova, za sprečavanje bilo kakve diskriminacije na osnovu rasne, nacionalne, verske, polne, starosne i seksulane orijentacije i za izgrađivanje svesti o neophodnosti zaštite manjinskih prava.

On je istakao da će se SDS i koalicija „Tolerancija“ boriti „protiv diskriminacije radnika, pogotovo u okolnostima ogromnih klasnih razlika, pre svega u vremenu naprednjačke vlasti“.

Tadić je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić često ističe povećanje prosečne plate u Srbiji, „a nikada ne kaže kolika je najčešća plata, a ona je samo nešto iznad 300 evra, dok su povećane plate posledice pranja novca, kriminalnih aktivnosti kod određenog dela stanovništa i povećanja kupovne moći“.

On je naveo da je jedan od ciljeva ulazak Srbije u Evropsku uniju i integrisanje u tu „zajednicu mira i razvoja, što bi obezbedilo izgradnju institicija koje bi bile nezavisne i izvršavale svoje uloge, a ne da se povinuju idejama populizma, čime je Srbija danas bremenita“.

Tadić je istakao da SDS neguje toleranciju prema nacionalnim manjinama „jer je za jedno društvo presudno da svi imaju svoje legitimne predstavnike, pre svega u parlamentu“ i naveo da je zbog toga ovaj potpisani sporazum „prirodan“.

Predstavnik koalicije „Tolerancija“ Jasminko Hadžisalihović istakao je da su za tu koaliciju veoma bitni saradnja u regionu, izborni uslovi, poboljšanje položaja i prava nacionalnih manjina i decentralizacija Srbije i naveo da je po tim pitanjima sa SDS postignut „visok stepen saglasnosti“.

On je rekao da se nada da će saradnja sa SDS dovesti i do predizborne saradnje i da će se oko SDS stvoriti jedna kolona, dodavši da je potpisani protokol „početak ukrupnjavanja na ovom političkom spektru“.

Hadžisalihović je poručio da su svi koji su „za slobodu, pravdu, jednakost i toleranciju“ dobrodošli u tu političku grupaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare