SDS: Trend uskraćivanja prava na abortus ne sme se preliti i na Srbiju

Vesti 28. jun 202210:22 1 komentar
REUTERS/Jim Urquhart

Nakon odluke o poništavanju ustavnog prava na abortus u SAD i reakcije predstavnika vlasti u Srbiji na ovu temu, koja je nakon novonastalih okolnosti u SAD otvorena širom sveta, Socijaldemokratska stranka je saopštila da se ne sme dozvoliti da se trend uskraćivanja ovog osnovnog prava žena prelije i na Srbiju.

Pročitajte još:

„Nedopustivo je da u 21. veku u Srbiji to uopšte bude tema javne debate. Smatramo da su mlake izjave Aleksandra Vučića i drugih predstavnika vlasti dovoljan alarm da se tome najoštrije suprotstave sve organizacije i pojedinci koji se zalažu za elementarne vrednosti naše civilizacije i osnovna prava žena u Srbiji”, istakla je članica Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke Aleksandra Božić.

Ona je izrazila zabrinutost zbog Vučićeve izjave da ”nisu planirali” da menjaju postojeći zakon.

”Smatramo da je ovo pitanje na koje moramo zahtevati jasan, isključiv i nedvosmislen odgovor, a ne odgovor o tome šta su planirali ili nisu. Ovo ne sme biti tema na kojoj se bilo kakvim balansiranjem vlast ulaguje delu javnosti”, dodala je Božićeva.

Uskraćivanje prava na abortus nije samo nedopustivo urušavanje osnovnih prava žene, već i rizikovanje života žena, budući da bi uskraćivanje prava na abortus za posledicu imalo nelegalno obavljanje ovog medicinskog zahvata u nekontrolisanim i nesanitarnim uslovima i od strane nestručnih ljudi, navodi SDS.

„Svako ko danas u Srbiji uopšte debatuje na ovu temu bi morao da ima na umu i tu činjenicu. A pogotovo je potrebno da se predstavnici vlasti odgovorno odnose prema ovoj temi, koja mora ostati iznad svakog cilja skupljanja jeftinih političkih poena“, navodi se u saopštenju.

SDS ističe da se sloboda žene da sama donese odluku o abortusu ne odnosi samo na zakonsko regulisanje ovog pitanja, već i na kreiranje socijalne atmosfere u kojoj žene ne trpe pritisak moralne osude zbog takve lične odluke.

Komentari (1)

Vidi sve komentare