Vučić: Oluja nije nikakav mit, ne sanjamo osvetu ni promenu granica, želimo mir

Vesti 04. avg 202220:25 > 05. avg 2022 06:55216 komentara
Tanjug/Nenad Mihajlović

Na Trgu slobode u Novom Sadu počela je državna manifestacija posvećena sećanju na sve stradale i prognane Srbe, povodom 27. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja". Parastos svim žrtvama te akcije služio je patrijarh Porfirije, a prisutnima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pored Vučića i Dodika, prisutni su i premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministri u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin i Branko Ružić, lider socijalista Ivica Dačić, kao i predsednica Repiblike Srpske Željka Cvijanović.

novi sad državna manifestacija oluja
Tanjug/Nenad Mihajlović

Na Trgu slobode su i predstavnici Srpske liste sa Kosova na čelu sa predsednikom te stranke Goranom Rakićem.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu ranije danas služen je parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“, a u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, zatim i parastos.

novi sad oluja
N1

Akcija „Oluja“ je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine. Svoje domove napustilo je 250.000 Srba, stradala je 1.881 osoba, dok se, prema podacima dokumentacio-informacionog centra „Veritas“, 654 osobe i dalje vode kao nestale.

Komentari

Vaš komentar