Sedamnaest godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu

Vesti 17. mar 202107:29 > 16:4810 komentara

Danas se navršava 17 godina od martovskog pogroma tokom kog su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

Godišnjica pogroma obeležena je skupom u beogradskom Narodnom pozorištu sa kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati „odgovoran, jasan, ozbiljan“ odgovor. .

Povod za pogrom bila je nesreća u kojoj su se 16. marta trojica dečaka albanske nacionalnosti utopila u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu, za šta su Albanci optužili Srbe.

Tog dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom moralo je da napusti više od 4.000 Srba.

Poginulo je osmoro Srba i 11 Albanaca, povređeno više od hiljadu ljudi a među njima i desetine pripadnika međunarodnih snaga.

Zapaljeno je ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, deset srpskih škola, domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije.

Za samo 48 sati zapaljeni su manastiri Bogorodica Ljeviška i Devič kod Srbice, Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici zapaljena je crkva Svetog Save, u Prištini crkva Svetog Nikole, a u Podujevu su okupljeni Albanci polomili krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.

U dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od deset hiljada vrednih fresaka, ikona, putira i mnogo drugih crkvenih relikvija.

Srbi su proterani iz Kosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Djakovice, Gnjilana a po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo zapaljene sve povratničke kuće.

Iako se pogrom nad Srbima odigrao pred 38.000 vojnika КFOR i 8.000 UNMIК policajaca, koji su bili zaduženi za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Kosovu, organizatori nasiljna nisu kažnjeni, a i oni koji su direktno učestvovali osuđeni su na minimalne zatvorske kazne.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Patrijarh Porfirije služio pomen za stradale u pogromu i pomolio se za mir

Poglavar Srpske pravoslavene crkve (SPC), patrijarah Porfirije služio je danas pomen u Pećkoj patrijaršiji za postradale u martovskom pogromu pre 17 godina, na Kosovu i Metohiji, i pomolio se za mir među svim ljudima koji tu žive bez obzira na njihovu veru i naciju.

„Setili smo se i stradanja od pre četrdeset godina, kada je isto u martu mesecu spaljen konak ovog manastira. Vidimo da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove. Šta jedino može biti naše odgovor? Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi“, rekao je patrijarh Porfirije, prenela ja Informativna služba SPC.

Kako je naveo, „Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Кosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život“.

„Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Кosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju“, poručio je patrijarh Porfirije, koji prva tri dana uskršnjeg posta provodi na Kosovu i Metohiji.

Komentari

Vaš komentar