Na početku sednice, Dačić i Vulin razmenili čestitke povodom borbe protiv mafije

Vesti 10. feb 202112:0911 komentara
Aleksandar Vulin
Tanjug/ MUP Srbije/ Odeljenje za medije i komunikacije

Na početku sednice predsednik Skupštine Srbije i ministar unutrašnjih poslova razmenili su čestitke, zahvalnost i podršku u borbi protiv mafije.

Predsednik skupštine Ivica Dačić na početku sednice čestitao je Ministartstvu unutrašnjih poslova, predsedniku Srbije, Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) i tužilaštvu na uspešnoj akciji hapšenja kriminalaca.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovorio je da je „borba protiv mafije nemoguća bez skupštine i učešća svakog poslanika“.

Vulin je zahvalio svim poslanicima što donose dobre i primenjive zakone i ponovio da se bez dobrih zakona ne može voditi borba protiv kriminala.

Povezano:

U obrazloženju predloga dokumenata koji su danas pred poslanicima Vulin je rekao da oba međunarodna sporazuma imaju svoj politički značaj. Istakao je da je kraljevina Lesoto povukla priznanje kosovske nezavisnosti i da je sporazum o saradnji u oblasti odbrane način da Srbija pokaže koliko poštuje taj gest.

Vulin je dodao da Lesoto nije velika zemlja, ali je pokazala hrabrost da poštuje medjunarodno pravo i pozvao poslanike da podrže sporazum kao znak zahvalnosti i poštovanja.

Sa druge strane, Sporazum sa Severnom Makedonjom o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata je značajan u praktičnoj primeni, jer migrantska kriza koja je počela 2015. godine neće skoro prestati.

Vulin je istakao značaj regionalne saradnje u sprečavanju ilegalnih migracija i dodao da je svaki čovek na teritoriji Srbije zaštićen zakonom, ali da i on mora da poštuje zakone.

Ministar je ponovio da „Srbija neće biti parking za migrante“ i da se MUP uz minimalnu primenu sile trudi da ih skloni sa ulica i smesti u kampove.

Glasanje o svim tačkama dnevnog reda očekuje se sutra.

Dragan Marković kaže da su problem male kazne kad uhapse kriminalce

Predsednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković izjavio je danas da je u borbi protiv organizovanog kriminala policija uvek uradila svoj deo posla, ali su pojedinci iz suda i tužilaštva često donosili presude povratnicima u kriminalu sa minimalnom, a ne maksimalnom kaznom ili ih čak oslobađali.

„Sada je došlo vreme da toga više nema. Ne mislim generalno na sud i tužilaštvo, ali ima pojedinaca koji su tako radili. Srbija postaje jedna bezbedna zemlja, u kojoj obezbeđenje ima samo državni vrh i u kojoj se građani ne plaše. Pre 12 godina su se hapsili samo „perači prozora”, a nisu glavne “dase”, kao što je sada slučaj“, rekao je Marković u gostovanju na televiziji Pink.

Prema njegovoj oceni, hapšenje grupe Veljka Belivuka daje sigurnost svakoj porodici u Srbiji i to je poruka ostalim kriminalcima i onim sitnijim da se povuku ili da pobegnu iz zemlje.

„Srbija je jedina država na svetu koja je uhapsila jednu tako jaku kriminalnu grupu. Hapšenjem Belivukove kriminalne grupe padaju u vodu sve optužbe opozicije u Srbiji na račun predsednika Aleksandra Vučića i državnog vrha. Hapšenje tih 18 kriminalaca znači da država nije imala nikave veze sa njima, jer da je bilo drugačije država ne bi smela da ih uhapsi“, istakao je Marković.

Komentari

Vaš komentar