Rasprava o smeni Šapića završena, u toku glasanje

Vesti 29. nov 202215:36 > 19:2370 komentara

U Skupštini grada Beograda završena je rasprava o smeni gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića. U toku je glasanje, tajno, prozivkom. Predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević prethodno je izrekao dve opomene odborniku grupe Moramo.

Pročitajte još:

Odbornik grupe Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić ocenio je da je najveći problem u gradu Aleksandar Šapić, jer je on „uzročnik“ svih problema koje Beograd ima.

„Šapić mi je delovao kao hrabar čovek, a sad ga nema, on treba da je ovde i da raspravlja o ovim problemima, ne treba nam gradonačelnik koji se plaši. Trebaju nam urgentne mere za rešavanje ovih problema, a ne oni planovi do 2030. godine“, rekao je Pajić.

Poslanik grupe Narodne stranke Miloš Pavlović kazao je da je Šapić „kontinuitet vladavine“ Srpske napredne stranke u Beogradu i da je puno puta zloupotrebio svoju funkciju.

„Pokazao je (Šapić) povredu zakona i zloupotrebu javne funkcije, što je prvi put uradio 2012. godine kada je na Savskom nasipu dopustio postavljanje objekata“, rekao je Pavlović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Mirković kazao je da je opozicija svojim navodima „samo dala Šapiću legitimitet“.

„Priznali ste danas da Šapić ima legitimitet, jer ste rekli da ga je izgubio, a ne može da izgubi nešto što, kako vi kažete, nema“, rekao je Mirković.

Predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević izrekao je dve opomene zbog dobacivanja s mesta odborniku Moramo Milanu Ljutovcu.

Odbornica pokreta Dveri Radmila Vasić ponovila je da će taj pokret glasati za smenu gradonačelnika, jer učestvuje u realizaciji rušenja Starog savskog mosta.

„Kompletna gradska vlast treba da bude smenjena. Dnevno 30.000 vozila predje preko tog mosta, a rešenja nisu data, šta će se dešavati u saobraćaju u narednih tri do pet godina, koliko je rečeno da će trajati gradnja novog“, rekla je odbornica.

Na početku sednice ranije danas utvrđeno je da je prisutno 86 odbornika, te je glasovima i vlasti i opozicije usvojen dnevni red na kome je, između ostalog, i predlog 39 odbornika opozicije za smenu Šapića.

Šapić ne prisustvuje sednici.

Odbornik Srpske napredne stranke Aleksandar Joksimović rekao je da je ta stranka glasala za dnevni red sednice na kojoj se raspravlja o smeni gradonačelnika, jer naprednjaci ne beže ni od kakve rasprave.

Prema njegovim rečima, zahtev opozicije za smenu Šapića je besmislen i zasnovan samo na pisanju medija. A mediji nisu ni sudije ni tužioci, dodao je Joksimović.

Šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović ocenila je da je Šapić izgubio svaki legitimitet da odlučuje o glavnom gradu, jer kao neko ko je gradio mimo zakona ne može da utiče na rad gradske uprave da reši problem nelegalne gradnje i bahatih investitora.

Popović je navela da je dokazano da je Šapić tri puta prekršio zakon – time što je nelegalno počeo gradnju kuće koja izlazi iz gabarita, potom je nastavio gradnju objekta uprkos nalogu inspekcije da obustavi radove, a treći put kada je kao gradonačelnik protivzakonito legalizovao taj objekat.

„Imam poruku i za vas – razmislite dobro šta radite danas i da li vam je važniji nametnuti gradonačlenik, čiji se staž u vašoj stranci meri mesecima, ili zakon“, poručila je Popović.

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović ocenio je da je neprihvatljivo da Beograd godinama ne menja situaciju po kojoj je godinama na vrhu najzagađenijih gradova u svetu.

„Žao mi je što Šapić nije tu, to je prva, goruća tema i nacionalno pitanje broj jedan“, rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, druga važna stvar je pitanje stanovanja u glavnom gradu. On je kazao da može da se uvede kontrolisana zakupnina može da se uvede.

Kao treću ozbiljnu krizu istakao je to što ne može da se poništi odluka o odlaganju grejne sezone i sada su preduzeća u problemu, jer se veliki broj građana žalio.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da je sednicu zakazao na zahtev stranaka opozicije, zbog čega je zatražio od njih da se ponašaju kako priliči odbornicima.

Odbornica grupe Ujedinjeni Ana Gođevac reklamirala je povredu poslovnika, jer tvrdi da se ne može voditi objedinjena rasprava o više tačaka dnevnog reda, ako je jedna od njih razrešenje gradonačelnika.

„O tome se mora raspravljati onako kako je i biran, a ne objedinjeno“, rekla je Gođevac, ali se tome usprotivio Nikodijević i istakao da objedinjena rasprava ne znači i objedinjeno glasanje, nakon čega je odbijen predlog da se vodi pojedinačna rasprava o svakoj tački dnevnog reda.

Inicijative za smenjivanje gradonačelnika i za rešavanje problema u Beogradu podržali su odbornici Ujedinjenih, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno i Narodne stranke.

Odbornici opozicije predložili su da se razmatra i zaključak kojim se Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavezuje da podnese izveštaj o dosadašnjoj realizaciji Plana kvaliteta vazduha.

Na dnevnom redu je i Predlog zaključaka kojim se nekoliko gradskih sekretarijata obavezuju da sačine odluku o izradi stambene strategije za društveno odgovorno stanovanje u periodu 2023 – 2033, a odlučivaće se i o Predlogu zaključka da se Sekretarijat za energetiku obavezuju da se sačini odluka o umanjenju računa za period kada nije bilo grejanja.

Komentari

Vaš komentar