Poslanici nikako da odu: Zašto sednica Skupštine kasni mesec i po dana?

Vesti 09. apr 202320:04 13 komentara

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini pre skoro mesec i po dana trebalo je da počne prvo godišnje, redovno zasedanje te institucije. Međutim, to se nije dogodilo, pa je parlament i dalje prazan.

Stiglo proleće još pre nekoliko nedelja, ali narodni poslanici u Skupštinu nikako da odu. A trebalo je da se vrate u klupe prvog radnog dana u martu, za kad je po zakonu predviđen početak prolećnog, redovnog zasedanja.

Povezane vesti

Da li ih je uhvatila prolećna depresija, pa ne mogu da počnu sa radom ili su zbog iznenadnog snega u aprilu pomislili da još traje zimski raspust?

Poručuje parlamentarna opozicija – ni jedno, ni drugo, već je uzrok nespremnost vlasti da razgovara o bitnim temama, kao što je, između ostalog, sporazum o Kosovu.

„Očigledno da ni predsednik Vučić nema poverenja u svoje stranačke saborce koji sede u poslaničkim klupama da će sa tako važnom temom da izađu na kraj, da će i sa protivnicima sporazuma, ali i sa onima koji taj sporazum podržavaju moći da se izbore u toj političkoj areni“, smatra Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana.

„Mi znamo da je u pitanju jedna opstrukcija dok Vučić obiđe Srbiju, dok objasni šta se dešava, kako ne bi imao te smetnje, u ovom slučaju drugačije zvukove iz Narodne skupštine. Imamo i situaciju da smo pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma, za koju smatramo da bi bilo legitimno da i građani daju svoje mišljenje o tome“, navodi Đorđe Stanković, poslanik Narodne stranke.

Pavle Grbović iz poslaničke grupe „Ujedinjeni“ smatra da će prva naredna sednica biti kada predsednik Srbije i Srpske napredne stranke odluči da ponovo dođe u parlament.

„Kada ćemo ponovo imati jednu dvodnevnu njegovu predstavu, pa tek nakon toga će se skupština vratiti svojim redovnim poslovima, poput izbora istaknutih pravnika, izbora novog Zaštitnika građana, usvajanjem novih zakona i svega onoga što je trenutno na čekanju“, dodaje Grbović.

To što nisu u Velikoj sali, opoziciju ne sprečava da se sastaje. Sreli su se prošle nedelje da razgovaraju o parlamentarnoj saradnji, okupljaju se i u ponedeljak.

Razgovara se o zajedničkoj borbi da ta institucija postane odraz demokratije.

A osim u parlamentu, saradnja postoji i na lokalu, napominje Đorđe Stanković iz Narodne stranke.

„Važno je da se zna da postoji velika šansa na tim lokalnim izborima koji dolaze, koji su u stvari i razlog zbog čega Vučić trenutno opstruiše skupštinu. On gleda kako da taj ceo rejting, odnosno, bolje rečeno, svoju situaciju, svoj minus nadoknadi“, rekao je Đorđe Stanković.

Stanković je uveren da sa lokalnim izborima koji su sledeće godine, stižu i vanredni parlamentarni, pa konstatuje da je saradnja opozicije neophodna. Slično razmišlja i Grbović, pa očekuje da će opozicionari, osim o stanju u skupštini razgovarati i o stvaranju normalnijeg ambijenta u društvu uoči izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare