Šef kabineta predsednice Kosova: Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju

Vesti 26. maj 202317:36 0 komentara
Kossev

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja ocenio je danas da su "nelegalne i kriminalne strukture Srbije na severu Kosova dobile nalog da zaoštre situaciju na terenu, ali da nasilje neće prevladati".

On je u poruci na Tviteru napisao da „mirni“ demonstranti „koriste hibridne i nasilne akcije protiv organa za sprovođenje zakona“.

„Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju“, naveo je Velja.

Prištinski mediji su javili ranije danas da Kosovska policija asistira prilikom pokušaja ulaska novih, albanskih gradonačelnika u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, i da su tom prilikom korišćene šok bombe i suzavac.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da gradonačelnici te tri opštine imaju zakonsku obavezu da odmah počnu sa radom.

Kao gradonačelnici opština, oni svoje obaveze mogu da obavljaju samo iz opštinskih zgrada, rekao je Bisljimi i dodao da su „oni došli glasanjem, a mogu i da budu svrgnuti glasanjem“.

Bisljimi je rekao da izabrani građani, po pravilu, retko uživaju podršku svakog građanina, prenosi RTK

To ne znači da nezadovoljni građani mogu da blokiraju izabrane zvaničnike da odu na svoja radna mesta, naveo je on i objasnio da bi takva praksa vrlo lako dovela do apsurdnih situacija da nijedan gradonačelnik, ni u jednoj opštini, ne bi mogao da obavlja svoje dužnosti.

Čestitam novoimenovanim predsednicima na novim dužnostima i podsećam ih da su tu da promovišu interese svakog građanina, bez obzira na politička uverenja, etničku pripadnost, društveni status, godine ili pol, rekao je Bisljimi.

On je pozvao građane da daju vreme novoizabranim zvaničnicima da pokažu u kojoj meri stoje iza datih obećanja i principa fer, efikasne, transparentne vlasti.

Pozivam bezbednosne mehanizme da daju sve od sebe da garantuju bezbednost građana i mirno okruženje za sve, naglasio je Bisljimi.

U četiri opštine na severu zemlje danas su sa radom počeli novi gradonačelnici, ali su naišli na protivljenje pojedinih lokalnih Srba koji ih ne prihvataju, zbog čega je bila neophodna intervencija policije da uđu u kancelarije, podseća RTK

Prema navodima medija, u isto vreme čuli su se i pucnjevi, a okupljeni građani su oštetili nekoliko policijskih automobila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!