Šef kabineta Vjose Osmani: Barikade na severu podignute po nalogu Vučića

Vesti 31. jul 202221:14 > 21:15 2 komentara
N1

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja ocenio je da su barikade na severu Kosova podigli lokalni Srbi po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Po direktnom nalogu Vučića, nelegalne strukture Srbije na Kosovu postavile su barikade na nekoliko puteva na severu. Ovo je očigledan pokušaj podrivanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju situacije na terenu. On će propasti!“, naveo je Velja.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić, javlja Radio Slobodna Evropa.

Povezane vesti

Prema informacijama s terena, u mestu Rudare kod Zvečana blokiran je magistralni put Priština-Raška, dok se putnicima na Jarinju savetuje se da se vrate u Srbiju, a na ulicama na severu Kosova vidjeni su ljudi s maskama.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Blokade Srba dolaze dan uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada Kosova je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

U ponedeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Taj dokument izdavaće se na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i važiće 90 dana, kao i dokument koji srpske lasti izdaju gradjanima Kosova kada udju u Srbiju.

Dokument će dobiti i osobe mladje od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati izvod iz matične knjige rođenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare