Šef Kancelarije EU u Prištini: Put Kosova ka EU vodi preko sporazuma s Beogradom

Vesti 06. apr 202215:34 2 komentara
ARMEND NIMANI / AFP

Šef Kancelarije Evropske unije (EU) u Prištini Tomas Šunjog izjavio je da je normalizacija odnosa sa Beogradom prvi korak koji u Prištini treba da preduzmu na putu ka EU.

Šunjog je rekao da bi predstavnici centralnih institucija u Prištini, pre kandidature za članstvo u EU, trebalo da se konsultuju sa državama članicama kako bi se postigao zajednički konsenzus, javlja reporter RTS iz Prištine.

Povezane vesti

Tretman je isti, ali procesi su u različitim fazama i Kosovo je tu gde jeste jer je kasno počelo. Očekuje se da će Srbija uskladiti sve mere. Kosovo može da aplicira za članstvo u EU, a prvi korak je uspešno okončanje dijaloga za konačni sporazum sa Srbijom, predočio je Šunjog na debati u Prištini.

Šunjog je objasnio da EU želi da vidi regionalnu saradnju i inicijativa Otvoreni Balkan može da funkcioniše u tom smislu, ali da Kosovo ne pomaže razvoju tog procesa.

Moramo da guramo ceo region napred. Evropska unija želi da vidi regionalnu saradnju, ali Kosovo ne pomaže time što se ne kreće u ovim sporazumima za slobodno kretanje, priznavanje diploma. Razumem da inicijativom Otvoreni Balkan tri zemlje u regionu žele da ubrzaju snagu slobodnog prolaza za transport robe, istakao je on.

Komentari (2)

Vidi sve komentare