Seizmolog: Izgleda apsurdno, ali ovo su poželjni zemljotresi u seizmologiji

Vesti 25. jan 202114:01 > 18:422 komentara
seizmolog
Izvor: Izvor: N1

Seizmolog Branko Dragičević izjavio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o zemljotresu koji je pogodio Kragujevac, da se takvi zemljotresi događaju često na teritoriji Srbije. "Ali, pošto su bili zemljotresi s rušilačkim dejstvom u susednoj Hrvatskoj, izazivaju dodatni strah. Na izvestan način treba da bude samo veća pažnja. Ja bih rekao da su ovi zemljotresi oni koje seizmolozi priželjkuju na neki način. Bolje ovako, nego da se nastavi sa prikupljanjem seizmičke energije. Izgleda apsurdno, ali to su poželjni zemljotresi u seizmologiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, zemljotres koji je danas pogodio Kragujevac je „umereno do jak“.

„To je bilo između 4 i 5 stepeni Merkalijeve skale, magnituda je iznosila 3,3 Rihterove skale, bio je dosta plitak. Ovakvi zemljotresi mogu da izazovu vibracije umerenog intenziteta. Nije mogao da izazove materijalnu štetu, osim što je izazvao strah, jer su još u sećanju slike iz Hrvatske od pre nepunih mesec dana“, kaže on.

Povezane vesti

Kako je rekao, ovakvi zemljotresi se događaju često na teritoriji Srbije.

„Ali, pošto su bili zemljotresi s rušilačkim dejstvom u susednoj Hrvatskoj, izazivaju dodatni strah. Na izvestan način treba da bude samo veća pažnja. Ja bih rekao da su ovi zemljotresi oni koje seizmolozi priželjkuju na neki način. Bolje ovako, nego da se nastavi sa prikupljanjem seizmičke energije. Izgleda apsurdno, ali to su poželjni zemljotresi u seizmologiji“, rekao je on.

Kragujevac je, dodaje, vrlo ranjiv na jake zemljotrese.

„Sve zavisi od ranjivosti objekata. Ako se ljudi plaše zemljotresa, treba da se plaše objekata u kojima žive, ako su oni ranjivi. Svi koji žive u seizmički zaštićenim objektima, nemaju razloga za strah i paniku“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar