Šekler: Bilo bi logično da na jesen imamo 4.000 zaraženih dnevno

Vesti 29. jun 202119:44 > 21:30 55 komentara
N1

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da će koronavirus u narednom periodu opet "naći sve ljude", ali da će zaštićeni biti samo oni koji su se vakcinisali.

Povezane vesti:

Šekler je za Radio televiziju Srbije kazao da se stopa imunizovanih „zaglavila“ na 48 odsto i ocenio da su građani Srbije skloni, kao u sportu, da povedu a da onda izgube.

„Stali smo kod radno sposobnog stanovništva, kod mlađih osoba, za koje smo govorili da nisu prioritet za vakcinaciju, što je tačno. Međutim, vreme se promenilo, stariji i ugrožene grupe su zavrišili svoj deo posla, sada se treba okrenuti mlađima“, istakao je on.

On očekuje da ponovo počne da skače broj novozaraženih, ali sada, kako kaže, „podeljeno sa dva“ jer je polovina stanovništva vakcinisana.

Prema njegovim rečima, otprilike bi bilo logično da na jesen bude oko 4.000 novozaraženih, pola od 8.000 koliko ih je bilo u jednom trenutku.

Šekler je rekao da nevakcinisane treba motivisati da se imunizuju.

„Virus će ih naći sve (građane). Ljudi koji se nisu vakcinisali postaju rezervoar virusa u kojem može da se širi i bezbedno boravi. Mi vakcinisani smo mu veliki problem, ali će ići sa nevakcinisanog na nevakcinisanog“, ocenio je on.

Naveo je da se mutacije virusa javljaju u zemljama u kojima nema kontrolisanog kretanja virusa, poput Brazila i Indije, ali je dodao da je Srbija po tom pitanju bezbedna jer nema puno stanovnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare