Šekler: Napraviti protokol za treću dozu za one koji nisu stvorili antitela

Vesti 30. mar 202114:29 > 14:34 123 komentara
Milenko Šekler
Izvor: N1

Za sve one kod kojih se posle revakcine nisu stvorila antitela, važno je da se napravi protokol kako bi primili treću dozu i tako se zaštitili od eventualnih komplikacija usled oboljevanja od koronavirusa, poručuje virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler za BIZLife portal.

Ukoliko neko posle revakcinacije nema antitela, valjalo bi da se organizam ponovo stimuliše, a vidim da se u nekim zemljama prave protokoli da se u tom slučaju primi i treća doza, podržavam to i apelujem na naše imunologe i ostale kolege da se napravi protokol za to i kod nas, poručuje Šekler.

Povezane vesti

On dodaje da kod nekog može da se desi da se organizam nije „spremio“ za virus, odnosno da su limfociti spremni, a antitela koja pomažu da se skrati period reakcije organizma na infekciju nisu.

Slikovito opisuje da je to kao kada je „policajac spreman da reguje u akciji, ali municija nije“.

Najvažnije je da je organizam krenuo u pripremu za infekciju, njemu je vakcina znak da ga je nešto napalo, a to je lažna uzbuna, ali je ipak znak da se spremi za pravu infekciju, objasnio je Šekler.

Vakcine različitom brzinom reaguju na stvaranje antitela, pa tako vakcine Fajzer, Sputnjiik i AstraZeneka imaju „skraćeni postupak“ i dovode do bržeg stvaranja antitela, a kineska Sinofarm radi „standardno“, odnosno nešto sporije dovodi do toga.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare