Šekler: Simptomi zaraze od indijskog soja blaži

Vesti 22. jun 202110:18 > 12:27 28 komentara
N1

Kada je reč o pojavi indijskog soja koronavirusa u Srbiji, nećemo ostati izolovano ostrvo, rekao je za RTS virusolog Milanko Šekler i dodao da ispitivanja jasno ukazuju da sve vakcine trenutno štite više od 90 odsto u odnosu na klasične sojeve koronavirusa.

Šekler je rekao i da iskustva iz Britanije pokazuju da su simptomi zaraze od indijskog soja blaži, i da podsećaju na grip, da nema gubitka čula mirisa, ali i da se taj soj lakše prenosi, što je, prema njegovoj oceni, razlog za optimizam.

„Mogao bih da kažem i da mi se sviđa što je tako, i to bi mogao biti korak u dobrom smeru, jer bi moglo da se pokaže da takva mutacija virusa znači i manju smrtnost“, rekao je Šekler za RTS.

Upozorio je i na to da se ne poštuju zaštitne mere koje su na snazi, a koje mnogo znače kako situacija ne bi izmakla kontroli.

„Dešava mi se da uđem u prodavnicu i da jedini imam masku“, ispričao je Šekler i podsetio da i zemlje u okruženju imaju pad broja zaraženih i preminulih, a imaju manje vakcinisanih od Srbije, što, kako veruje, govori o „sezonalnosti“ ovog virusa.

„U isto vreme vidimo šta se dešava u Rusiji, Britaniji, Francuskoj, gde raste broj oboleleih i to nije nimalo prijatno“, ocenio je Šekler i poručio da je nepoštovanje mera u Srbiji razlog za zabrinutost.

Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.