Šekler: Uz jeftin televizor možete pokupiti i koronu

Vesti 26. nov 202116:3045 komentara
N1

Novi soj koronavirusa koji je preokupirao naslove u novinama i medijima je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja, svrstan je u grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji i da treba da se prate, kaže virusolog Milanko Šekler.

Milanko Šekler ističe za RTS da euforija zbog Crnog petka, ali i praznika, dovodi do opuštanja, ali da je zbog toga rizik od širenja virusa veći.

„Ne bi bilo prvi put. Ista stvar se desila i prošle godine. Uz jeftin televizor možete da pokupite koronu i završite na Bežanijskoj kosi. Hvala Bogu ima mesta u kovid bolnicama“, kaže Šekler.

Govoreći o novom soju koronavirusa, Šekler kaže da svi sojevi o kojima se priča nisu novi.

„Taj soj koji je preokupirao naslove u novinama i medijima je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja i koji je svrstan u grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji, treba da se prate. Na vrlo malom broj uzoraka u svega nekoliko zemalja je zabeležno prisustvo i za sada ne može da se kaže ništa interesantno i tačno u vezi sa tim“, objašnjava Šekler.

Dodaje da ne može da se kaže da je taj soj prenosiviji, niti da vakcine ne štite.

„To je sve neutemeljena procena. Zapamtili smo alfa (soj, prim. aut), sada ne postoji, deltu, eto, ona je sveprisutna, ali smo zaboravili silna slova, koja su nestala i koja su izazivala paniku, a na kraju ispalo ništa“, ističe virusolog.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar