Seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom pokrenulo lavinu reakcija

Vesti 08. jun 202219:2815 komentara

Arhitektonski fakultet je najavio pokretanje postupka i suspendovanje sa ispita profesora kojeg je više studentkinja na društvenim mrežama optužilo da ih je seksualno uznemiravao. Zaštitnik građana traži izveštaj i od drugih fakulteta o tome da li imaju mehanizme zaštite od seksualnog uznemiravanja. U fokusu mora biti žrtva i njeno dostojanstvo, ukazuju organizacije koje se bave ovom temom.

Svedočenja studentkinja Arhitektonskog fakulteta pojavila su se prvo na društvenim mrežama.

„Lično sam imala iskustvo sa dotičnim gde me je na konsultacijama uhvatio za butinu pri čemu je aludirao na to da se na mom radu koji sam donela naziru muški i ženski polni organ“.

Pročitajte još:

„Krenuo je da me dira po licu, namešta kosu, a dok sam mu pričala o onome što sam donela rekao mi je ‘koleginice nervirate me na pozitivan način'“.

„Pre nego što sam rekla išta više sem izvinite, usledio je šamar. Da se razumemo, nije tu bila odvaljena vilica, ali me nije baš ni pomazio…“

Među svedočenjima je bilo i onih koji se žale na odnos istog profesora prema muškarcima.

„Kada sam na prvoj godini čekao red za konsultacije… on je tu prolazio, prišao je kolegi koji je bio naslonjen na ivicu vrata, uhvatio ga za glavu i rekao: ‘kako bi ti se glava rascvetala kada bi je lupio u ovu ivicu'“.

„Nije čudno sto imamo mnogo objava po društvenim mrežama gde se osobe ipak osećaju na neki način zaštićene, jer su anonimne u odnosu na formalne postupke. Formalni postupci moraju da se menjaju, oni moraju da budu više orjentisani na žrtvu. Na to da se njeno dostojanstvo štiti da ona ne doživi ponovo ono što zovemo sekundarnom viktimizacijom“, rekla je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Fakultet je odlučio da profesora kojeg studenti optužuju za neprimereno ponašanje suspenduje sa ispita. Studente su, kaže dekan, upoznali sa mehanizmima prijave seksualnog uznemiravanja koji garantuju anonimnost. Pre dva dana su počele da stižu i zvanične prijave što je, kaže dekan, otvorilo put za dalje postupanje.

„Od ovog momenta stvar ide preko poverenika o seksualnom uznemiravanju u skladu sa pravilnikom o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na fakultetu. Taj pravilnik reguliše proceduru koja će se sada pokrenuti. Jedan od alata te procedure je i da se uputi savet, ukoliko se tokom procedure ustanovi istinitost tvrdnji, da se procedura preseli u domen javnog tužilaštva, da se pokrene krivični postupak, da se pokrene disciplinski postupak i tako dalje“, rekao je dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica.

Izveštaj Arhitektonskog fakulteta zatražio je i zaštitnik građana, a svim univerzitetima u Srbiji uputio dopis kojim traži odgovor na pitanje da li imaju izrađen pravilnik za sprečavanje seksualnog uznemiravanja i da li su studente na pravi način upoznali sa njihovim pravima.

„To ima preventivni karakter, ali ima i reaktivni karakter, jer ono što je nama bitno i što smo mi sve vreme insistirali, a to je da ne postoji tolerancija, znači nulta je tolerancija za takvu pojavu. I da se svi oni koji su doživeli ili su prisustvovali, moraju osloboditi straha i prijaviti nadležnima institucijama“, kazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

„Za žrtve je važno u svim ovim postupcima da imaju osobe od poverenja. Znači mogu da vode zajedno sa sobom osobe kojima veruju da im budu neka vrsta emotivne podrške“, kaže Tanja Ignjatović.

Za žrtve je važno i da njihova imena ne završe u tabloidima, kako se često dešava. To je jedan od razloga zbog kojeg se odlučuju da govore anonimno, a ne i da prijave problem.

Komentari

Vaš komentar