Sekulić: Strepim od raspleta vaninstitucionalne prirode, vrlo mogući i izbori

Vesti 22. mar 202309:22 42 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Direktor Novinske agencije Fonet Zoran Sekulić izjavio je da Srbija ulazi u novi ciklus političkih napetosti, a potencijalno i krize, te da strepi od raspleta koji bi bio vaninstitucionalne prirode. "Već su počele da se najavljuju blokade institucija, a u jednom trenutku kada se grudva zakotrlja, pitanje šta iz nje može da se razvije", rekao je Sekulić u Novom danu.

Povodom protesta koji najavljuje desnica zbog sporazuma oko Kosova i na pitanje da li oni mogu da dostignu tu brojnost kakvu su imali ekološki protesti, kaže:

Povezane vesti

„Jedna je tema prebrojavanje, a druga neka vrsta agresivnosti i besa koja postoji u džepovima i unutar desničarskog bloka i unutar ektsremističkih organizacija koje su formalno izvan tog bloka, a koje je proteklih godina vlast direktno i indirektno negovala i ‘zalivala’, a sada joj smetaju…Možda nekima drugima odgovaraju. Pohvale koje su stigle iz Moskve, možda imaju neko svoje naličje“, rekao je Sekulić.

On je ocenio i da je Narodni pokret za državu čije formiranje je najavio predsednik, polivalentna vakcina koja „ima više namena“.

„Jedna od namena, pogotovo u ovoj situaciji, pošto je izvesno da sporazumi iz Brisela i Ohrida neće ići u Skupštinu i da političkom voljom vladajuće koalicije i predsednika samog, neće voditi u neposrednu promenu Ustava i raspisivanje referenduma, bez obzira na to što ti sporazumi po mišljenju pravnika najblaže rečeno otvaraju pitanja saglasnosti sa Ustavom – ne ide se na Skupštinu, ne ide se na ustavne promene, ne ide se na referendum, dakle – četvrti korak su izbori“, istakao je Sekulić.

Podseća i da opozicija – „i leva i desna“ kaže da treba ići na izbore i da to kažu i oni koji su protiv sporazuma i oni koji misle da su ti sporazumi loši, ali da su neminovnost.

Ukazuje i na priču koja dolazi i SNS o mogućem vraćanju cenzusa na pet posto. „Do juče je jačanje desnice odgovaralo vlastima a stvar se sad promenila – u parlamentu im je potrebna slabija desnica, a jači blok koji je za EU“, dodaje.

On je preneo još jedan zanimljiv detalj. „Razgovarao sam sa čovekom koji bi modao da bude dobro upućen oko Pokreta (za državu). Odgovorio mi je – ne znam mnogo o tome, ali znam da će izbori biti u septembru. A to je neko ko bi mogao da bude veoma dobro obavešten“, kaže Sekulić.

„To mi se uklapa u sliku situacije koju sada vidimo“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare