Sekulić (WWF): Nacrt zakona dopušta izgradnju MHE u zaštićenim područjima

Vesti 09. apr 202115:09 > 16:00 2 komentara
N1

Predviđene izmene Zakona o zaštiti prirode ostavljaju mogućnost da se male hidroelektrane grade u zaštićenim područjima u slučaju projekata od nacionalnog značaja, što je “vrlo opasna” odredba, izjavio je Goran Sekulić iz Svetskog fonda za prirodu (WWF).

“Mi nismo dobili jasna objašenjanja od Ministarstva (zaštite životne sredine) šta to znači u praksi, kako se određuje taj viši javni interes”, rekao je Sekulić za N1.

Povezane vesti:

Dodaje da danas “imamo veliki broj primera gde se posezalo za nacionalnim značajem, a nauštrb zaštite prirode, samo da bi se zaobišle regulative”.

Organizacije civilnog društva koje bave zaštitom prirode uputile su dopis nadležnom ministstvu da obustaviti postupak izrade Nacrta izmena Zakona o zaštiti prirode.

Sekulić kaže da je javna rasprava o tim izmenama, pokrenuta pre dvadesetak dana, pripremljena i objavljena na netransparentan način.

On navodi da je još 2018. godine pokrenuta inicijativa za promenu zakona zbog malih hidroelektrana – pitanja koje je tada postalo aktuelno.

To je tada bio ohrabrujuć korak od strane Ministarstva, međutim “sad se pojavljuje taj zakon sa nekim promenama koje nisu bile rezultat rada radne grupe”, rekao je Sekulić.

“Javnost je bila uskraćena da sazna i vidi šta je sve tu predloženo”, kaže on i dodaje da čak i određene institucije nisu bile dobro upućene u sadržaj predviđenih izmena.

Upitan o užurbanoj proceduri donošenja zakona, Sekulić kaže da organizacijama civilnog društva “nije rečeno ništa”.

“Možemo da sumnjamo da postoji potreba da se brzo iznese neki zakon i da se pokaže neka aktivnost ministarstva”, rekao je on.

“Nije cilj da mi sad blokiramo rad ministarstva ili da sprečavamo da se donose novi zakoni, ali mislimo da je ovo sasvim pogrešan način”, dodaje.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije: