Selaković: 2022. biće godina Maroka u Srbiji i Srbije u Maroku

Vesti 06. maj 202116:01 3 komentara
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, sumirajući posetu Rabatu, da je Maroko prijateljska država Srbiji i da će "bratska saradnja" sa tom zemljom biti unapređena.

Ukazujući da će se naredne godine proslaviti 65 godina diplomatskih odnosa dve države, šef srpske diplomatije istakao je da će sledeća godina u Srbiji biti godina Maroka, a i u Maroku godina Srbije.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo biti u prilici da ugostimo zvaničnike prijateljskog Maroka u Srbiji“, rekao je ministar.

Povezane vesti:

Dodao je da je „ponosan“ na ono što je tokom posete mogao da čuje o Srbiji, i na to „koliko se ugled i reč Srbije cene“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je rekao da je tokom zvanične posete razgovarao sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko, sa predsednikom Donjeg doma parlamenta, kao i da je imao izuzetno plodotvorne razgovore sa svojim marokanskim kolegom Naserom Buritom.

Burita je, kako je naglasio ministar, „pravi prijatelj Srbije zbog podrške koju nesebično i na svakom mestu u svim međunarodnim forumima i organizacijama pruža po pitanju očuvanja njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastojanja naše zemlje da pitanje KiM rešava na pravi način, u skladu sa njenim interesima i ustaljenim pravilima međunarodnog prava“.

Osim razgovora o pripremi trećeg Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju između Srbije i Maroka, za koji veruje da će se održati tokom leta, Selaković očekuje i da se unapredi saradnja na polju visokog obrazovanja, kulture i naučno-istraživačkog rada.

Osvrćući se na sastanak sa gradonačelnikom Rabata, ministar je istakao da je razgovarao o saradnji dve prestonice i poređenju sličnosti dva glavna grada.

„Imao sam priliku da posetim dva lokaliteta na kojima emiraćanska kompanija ‘Igl Hils’ i gospodin Alabar, kao i u Beogradu, ovde grade dva izuzetna dva stambeno-poslovna kompleksa“, rekao je ministar.

Selaković je naglasio da će saradnja dve bratske prijateljske zemlje nastaviti, uveren da će u narednom periodu dobiti novu dimenziju.

Komentari (3)

Vidi sve komentare