Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, nastavljamo borbu

Vesti 13. maj 202213:08 > 14:25 192 komentara
TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je predsedniku Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova i da je Savet ovlastio Vučića da javnost obavesti o kojim je zemljama reč.

POVEZANE VESTI:

Selaković je rekao da će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih posolva „nastaviti žestoko da se bore“ i da rade na povlačenju priznanja Kosova.

„Izloženi smo pritiscima da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta, rušenje međunarodnog javnog prava, pravnog poretka i to na svoju štetu. Vlada SAD je kroz saopštenje Stejt Departmenta, koje je izdato povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma, jasno stavila do znajja da SAD smatraju važećim sporazum i da su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju. Predajom zahteva za prijem Kosova u članstvo u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje sporazum, datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma“, rekao je Selaković.

Kako kaže, na taj način Priština je pokzala da nema nameru da do rešenja dolazi putem dijaloga, već se odlučila na unilateralni pristup.

„Radom naših službi bezbednosti došli smo do informacije da najmanje dve velike države rade na pružanju podrške Prištini na novim priznanjima i onemogućavanju kampanje povlačenja priznanja“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare