Selaković: Članstvo u EU prioritet, očekujemo valorizaciju reformskih napora

Vesti 17. nov 202111:087 komentara
Nikola Selaković
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) je prioritet i strateško opredeljenje naše spoljne politike, istakao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i poručio da Srbija očekuje valorizaciju reformskih napora.

U razgovoru sa Enrikeom Morom, zamenikom generalnog sekretara za politička pitanja i političkim direktorom Evropske službe za spoljne poslove Evropske unije (EEAS), on je poručio da je od velikog značaja intenzivan dijalog koji Srbija ostvaruje sa visokim zvaničnicima EU.

Kako je saopšteno, Selaković je bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova i EEAS, koje su u utorak održane u Beogradu, ocenio kao veoma pozitivne.

Članstvo Srbije u EU je prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, ponovio je ministar.

On je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata društva, a da dinamikom pristupnih pregovora očekuje nastavak valorizacije reformskih napora.

Takođe, Selaković je preneo stav Srbije da bi proces proširenja trebalo da ostane visoko na agendi EU i paralelan sa procesom reformi same Unije.

On je istakao i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da je regionalna saradnja naš spoljnopolitički prioritet, posebno napominjući inicijativu „Otvoreni Balkan“ čiji je smisao ekonomsko povezivanje regiona.

Mora je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU.

Takođe, istakao je potrebu da Srbija nastavi da unapređuje progresivno usklađivanje sa politikama i stavovima koje EU usvaja u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, u skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju EU.

Komentari

Vaš komentar