Selaković: Država će omogućiti građanima Srbije brze PCR testove za putovanje

Vesti 14. mar 202110:45 44 komentara
Nikola Selaković
Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Čedomir Petarić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da će država Srbija obezbediti građanima brze PCR testove za putovanja, ukoliko Evropska unija donese odluku da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine zapadnih kompanija.

„Bitno je da ćemo povećati efikasnost našeg sistema i rezultati testova će građanima biti dostupni u roku od 90 do 120 minuta“, rekao je Selaković za TV Prva.

On je rekao da će se tek razmatrati da li će građani plaćati testove i kolika će biti njihova cena.

Selaković je ukazao na nelogičnost da EU najavljuje dozvole za putovanja samo onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove, dok u isto vreme Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina još nisu dobile nijednu dozu iz EU.

Ističući da je cilj imunizacije očuvanje zdravlja građana, a ne putovanje, on je podsetio da rusku i kinesku vakcinu koriste i pojedine članice EU, među kojima su Mađarska, Slovačka i Češka.

Govoreći o donaciji vakcina Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, Selaković je ocenio da je Srbija tim gestom pokazala koliko joj je važna regionalna saradnja, i da u tom slučaju nema pobeđenih i poraženih, već zajednička borba „pre svega“ protiv kovida-19 i siromaštva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

„Izborićemo se sa kriminalom u društvu“

Ministar inostranih poslova je izrazio uverenje da će se država izboriti sa kriminalom u društvu, ali je dodao da „deli stavove“ da postoji deo Srpske napredne stranke koji je protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Selaković nije želeo da direktno odgovori na pitanje o umešanosti funkcionera SNS-a u kriminal, ali je rekao da deli stavove potpredsednika SNS-a Miloša Vučevića, „jer Vučević nije veverica i zna šta govori“.

Na pitanje da li misli na Vučevićevu izjavu „da postoji deo SNS-a koja je protiv predsednika Vučića“ i da među takvima ima i „ministara, i direktora, i drugih stranačkih funkcionera“, Selaković je rekao da je „uveren da će sa takvim pojavama u društvu i stranci da se izbore do kraja“.

Selaković je istakao da bi, kada je reč o napadima na predsednika Srbije, pored unutrašnjeg faktora trebalo da se ispita da li je i strani faktor umešan u pripremu različtith kriminalnih radnji. On je je čestitao resornim ministrima na dosadašnjoj borbi protiv kriminala.

Vučević je ranije izjavio da očekuje završetak istrage o pokušaju ubistva, prisluškivanja i praćenja predsednika Vučića i njegove porodice i da postoji klika u SNS koja je protiv Vučića, u kojoj ima ministara, i direktora, i drugih stranačkih funkcionera.

Upitan da li ima odgovornosti tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića „za stvaranje paralelne strukture u MUP-u ili u stranci“ Vučević je rekao je da je to „pitanje za tužilaštvo i sudske organe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare