Selaković: Gutereš deli stav šefa UNMIK-a o akciji Prištine

Vesti 16. okt 202109:39 > 13:472 komentara
Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš razgovarali su o sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Povezane vesti:

Kako je danas saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, sastanak je trajao gotovo tri puta duže nego što je protokolom bilo predvidjeno, a generalni sekretar UN pokazao je izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u regionu.

„Bilo je reči o sednici SB UN i izveštaju generalnog sekretara o Misiji Unmik i njenoj aktivnosti u prethodnih šest meseci, od marta do septembra, gde smo dobili uveravanja da će Misija Unmik nastaviti da deluje nepristrasno u skladu sa mandatom koji joj je dat i poveren u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244“, rekao je šef srpske diplomatije.

Izvor: Tanjug

Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na poslednje dogadjaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa Unmika Zahira Tanina koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

„Reakcija je očigledna, brifing koji je Tanin izneo na sednici SB UN je i stav generalnog sekretara UN. Nije ranije bilo uobičajeno da se u brifingu iznosi ono što nije bilo obuhvaćeno izveštajnim periodom. Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji deli i sam generalni sekretar. To smo posvedočili u toku ovog sastanka“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, generalnog sekretara UN upoznao je sa inicijativom predsednika Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan, koju su kao šansu za region prepoznali predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, i on je pozdravio tu inicijativu.

Šef srpske diplomatije je preneo da je na sastanku sa Guterešom pokazao interesovanje Srbije koja UN smatra najvažnijom medjunarodnom organizacijom, ključnom za očuvanje mira i stabilnosti u celom svetu, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica.

Selaković je rekao da se Gutereš posebno interesovao za dešavanja u BiH i da je istakao potrebu za što većom i intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske, u cilju što veće i bolje stabilizacije regiona.

Komentari

Vaš komentar