Selaković: Himna u školama – jeftini politički poeni i skretanje sa suštine

Vesti 01. sep 202118:34 23 komentara

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa kaže za N1 da je intoniranje himne u školama pompezno najavljeno i da predstavlja posezanje za jeftinim političkim poenima. "Ostaće zabeleženo da je (Branko) Ružić vratio himnu u škole. Himna ne košta ništa, sve ostalo košta mnogo, čini mi se da je to skretanje sa suštine, zaboravili smo na štrajk prosvetnih radnika, njihove plate", rekla je Selaković.

Dodala je da je suština da obrazovni sistem ne doprinosu razvoju i napretku društva, da ne proizvodi znanje i veštine i da nije sposoban da proizvede građane sa kritičkom svešću.

Povezane vesti:

„Taj problem nije nov, ne postoji od korone već duži niz godina, problem je što je on postao toliko hroničan da ne znamo odakle da krenemo“, kaže Selaković.

O modelu nastave u novoj školskoj godini kaže da ga karakteriše neizvesnost i strepnja.

„Slično prošloj godini, bez obzira što je sada model drugačiji, imajući u vidu sve druge poruke kojima smo bombardovani. Opšti je utisak da ovaj model neće dugo potrajati, posebno ako znamo brojke od prošle godine. Sada imamo uglavnom model po kome su sva deca zajedno, nema mogućnosti za onlajn nastavu. Deluje dobro, vraćamo se na staro, ali sa druge strane su podaci o broju zaražene dece, o broju vakcinisanog nastavnog osoblja, ne uliva poverenje da će ovaj model potrajati. Nijedan scenario se ne dovede do kraja, ne izvuku se lekcije, ne unapređuje se sistem u tom smislu, videćemo koliko će ovo potrajati i kako će funkcionisati. Ovo deluje kao prihvatljiv model, ali mnogo je zabrinutih“, kazala je Selaković.

Smatra da je posebno zabrinjavajuće to kako se pratila situacija prošle godine, da je jako mali broj dece bio testiran i da se nisu adekvatno pratili kontakti.

„Bilo je nejasno da li informiše razredni, drugi roditelji, ni sada nema dovoljno informacija o tome, a to su situacije koje najviše zanimaju roditelje. Nije u redu ni da se teret epidemiološke situacije uvek prebacuje na roditelje, mora da postoji podrška drugih delova društva, poslodavaca. Ne postoje jasna uputstva, nema jasnih sankcija, mislim da će biti teško ispratiti epidemiološku situaciju u školama kako bi se preispitivali ovi modeli“, ocenila je Bojana Selaković.

„Instrukcije oko maski su vrlo zbunjujuće. Meni je bilo zbunjujuće da upamtim kada da je skinu, kada da je nose, to je konfuzija, tolerisaće se nenošenje maski“, kazala je Bojana Selaković.

Kaže da su i rupe u znanju i ponašanje dece problem i da je za decu najbolje da idu u školu i da se druže.

„Imamo i uporednu praksu, znamo šta se dešava u drugim zemljama, čini mi se da mi od početka improvizujemo. Osnovni je problem na osnovu kojih parametara su donošene neke odluke. Mi iz Građanskih inicijativa smo održali debatu, imali smo diskusiju i tu smo videli koliko svi imaju iste dileme, izazove, da ih iste brige more. Mi smo skloni da na nastavnika prebacimo teret za obrazovanje naše dece, oni vraćaju nama, a sve koriste prosvetne vlasti kojima odgovara da postoji ta tenzija. Na neki način nisu dovoljno i transparentno pristupili donošenju odluke. Bilo je jasno krajem prošle godine šta su problemi, koji su dometi onlajn nastave, onda smo uleteli u to suviše brzo, bez pripreme. Trenutno je olakšanje zbog nove školske godine, ali je neizvesnost i ne znamo kakav model može da se desi u međuvremenu. Postoje i rupe u znanju i promene u ponašanju, mora da se traži neka vrsta odgovora, ako ne pitate decu kako se oni osećaju, to neće moći da se reši“, rekla je Selaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare