Selaković i Kacumato: Duga tradicija prijateljstva između Srbije i Japana

Vesti 05. feb 202114:26
TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je u razgovoru s novim ambasadorom Japana Takahikom Kacumatom konstatovao uzlazni trend odnosa dve zemlje poslednjih godina.

Ministarstvo je saopštilo da je Selaković istakao da je Srbija veoma zadovoljna jačanjem ekonomske saradnje, uz porast interesovanja japanskih kompanija za tržište Srbije, realizaciju investicionih projekata i povećanje obima robne razmene.

Selaković je istakao da je za Srbiju „od izuzetnog značaja podrška Japana očuvanju srpskog kulturnog, istorijskog i religijskog nasleđa na Kosovu“.

Srbija „visoko ceni činjenicu da prijateljski Japan, čak i tokom pandemije, nije prestao da pruža pomoć i podršku drugim državama, među njima i Srbiji“, rekao je Selaković.

Ministar je istakao i da je „Srbija ponosna na činjenicu da dve zemlje imaju veoma dugu tradiciju međusobnog prijateljstva“, kao i da su postigle dogovor da se 1882, kao godina diplomatske prepiske između kralja Srbije Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanovi kao Godina prijateljstva Srbije i Japana.

Komentari (0)

Vidi sve komentare