Selaković: Kuba tradicionalni prijatelj, štiti naše interese po pitanju Kosova

Vesti 05. avg 202208:196 komentara
MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je latinoameričku i karipsku turneju započeo posetom Kubi, istakao je da je ta ostrvska zemlja tradicionalni prijatelj Srbije, "koji nas verno i dosledno podržava u međunarodnim forumima kada je u pitanju zaštita našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i da nam pomaže u promociji i zaštiti naših interesa po pitanju KiM u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova, uz napomenu da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju 120 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na neka druga polja, naročito u oblasti ekonomije, a u tom smislu su dogovoreni i neki konkretni poslovi“, izjavio je Selaković, naglasivši da je ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges iskazao interes da u što skorijem periodu dođe u uzvratnu posetu Beogradu.

Selaković je na Kubi razgovarao, pored Rodrigesa, sa potpredsednikom Kube Salvadorom Antonijom Valdesom Mesom, predsednikom Narodne skupštine Huanom Estebanom Lasom Ernandesom, ministrom spoljne trgovine i stranih investicija Rodrigom Malmijerkom Dijasom i ministrom kulture Alpidijom Bautistom Alonsom Grauom. Selaković je naveo i da je sa ministrom kulture potpisao sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.

Selaković će narednih dana posetiti Kolumbiju, gde će, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati inauguraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege. Ministar će se, tokom boravka u Bogoti, sastati sa ministrom spoljnih poslova Kolumbije Duranom, kao i sa brojnim visokim zvaničnicima država iz ovog dela sveta.

Nakon Kolumbije, tokom naredne nedelje, šef srpske diplomatije boraviće u zvaničnim posetama Kostariki i Venecueli.

Komentari

Vaš komentar