Selaković: Ministarstvo pre svega prijatelj i podrška osobama sa invaliditetom

Vesti 03. dec 202222:024 komentara
Izvor: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom izjavio da se samo odgovornim pristupom i posvećenošću može doprineti uključivanju osoba sa invaliditetom u sve segmente života, posebno u proces rada, saopštilo je Ministarstvo.

Zadatak države je da unapredi njihov položaj u društvu i uslove za zapošljavanje, posebno imajući u vidu da su osobe sa invaliditetom dobri radnici, rekao je Selaković u Leskovcu gde je obišao je Sportsko-rekreativni centar „Dubočica“ koji je, uz podršku Ministarstva, prvi put od osnivanja, odnosno od 1983, postao dostupan osobama sa invaliditetom, ugradnjom lifta i stolice za bazen.

Selaković je podsetio da je Ministarstvo pre svega prijatelj i podrška osobama sa invaliditetom i da će inicijative koje mogu da doprinesu inkluziji osoba sa invaliditetom i u narednom periodu biti podržavane.

On je najavio da će u narednom periodu biti rešeno pitanje pristupačnosti u leskovačkom Narodnom muzeju, što je od značaja za osobe sa invaliditetom koje žive u Leskovcu, ali i za one koji će posetiti taj grad.

Ministarstvo je u poslednje dve godine u Leskovcu uložilo sredstva u adaptaciju i uređenje prostorija Udruženja obolelih od multiple skleroze i Udruženja MNRO „Duga“, a za projektno finansiranje iz budžeta je izdvojeno 12 miliona dinara, od kojih je pet miliona utrošeno na izgradnju lifta u „Dubočici“.

Selaković je u Leskovačkom kulturnom centru posetio izložbu radova koju je realizovalo Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Leskovac, a organizovan je i tradicionalni prijem predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije Leskovca.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Komentari

Vaš komentar