Selaković: Neki u EU jasno rekli da od Srbije očekuju da uvede sankcije Rusiji

Vesti 16. maj 202221:41 > 23:48 19 komentara
selaković borel
Tanjug/AP/Olivier Matthys

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Briselu da su neke države članice Saveta EU vrlo eksplicitno dale do znanja da se od Srbije očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU, što kako je dodao, znači uvođenje sankcija Rusiji.

Selaković je rekao da su među tim državama bile Poljska i baltičke republike, i da je osam do devet članica načelno govorilo na tu temu, kao i da „ne mali“ broj značajnih država nije koristio ovu priliku da se „na neki način dokazuje nad Srbijom i iznosi takvu vrstu zahteva“, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Saveta EU za spoljnu politiku kome su prisustvovali i šefovi diplomatija Zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI:

Poruka Srbije je bila jasna, rekao je srpski ministar, ona je ukazala da je od početka ukrajinsko-ruskog sukoba zauzela jasnu poziciju, da nema podrške oružanim rešenjima sporova, i da je za poštovanje ključnih načela međunarodnog javnog prava, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija, što Ukrajina jeste.

„Mi smo svoju poziciju utvrdili svojim glasanjima u relevantnim međunarodnim organizacijama, na prvom mestu u Generalnoj skupštini UN“, rekao je Selaković dodajući da se kredibilitet da Srbija nastupa sa tih pozicija ne dovodi u pitanje.

Rekao je da je skrenuo pažnju na ekonomsku situaciju u Srbiji, i na činjenično stanje odakle ona dobija gas, naftu, i ukazao na različitu poziciju Srbije u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na Savetu za spoljne poslove.

Sijarto za momentalni prijem Srbije u EU

Selaković je posebno istakao istupanje mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji je poslao nedvosmislenu poruku i povukao paralelu između Srbije i Mađarske, uz razliku da je Mađarska deo EU.

Sijarto je rekao da EU ne treba od Srbije da očekuje donošenje tako teške odluke sve dok Srbiji ne ponudi nešto što će biti najmanje jednako šteti koju bi ona pretrpela, a to je momentalno članstvo u EU, dodavši da je Srbija već odavno zrela za to da postane država članica EU.

Selaković je zahvalio Sijartu kao i vladi premijera Viktora Orbana na stalnoj, principjelnoj jasnoj i veoma čvrstoj podršci evropskom putu Srbije.

Borel: Bliskost sa Putinom nije kompatibilna sa evrointegracijama

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je, međutim, da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Borel je novinarima rekao da Unija „razume teškoće“ i da „mnogo ceni“ glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera „očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom“.

„Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari u isto vreme nisu kompatibilne“, kazao je Borel.

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, naveo je i da neutralan stav prema sukobu u Ukrajini predstavlja „lažan koncept“.

„Neutralnost u svetlu rata u Ukrajini je lažan koncept. Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlike između napadača i napadnutog. To nije moguće“, dodao je.

Borel je rekao da EU pozdravlja „strateške i hrabre izbore“ onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

„To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvećene evropskim vrednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je pre moguće da se usklade i da primene sankcije“, naveo je Borel.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine moguć pre leta

Borel je rekao da su šefovi diplomatija razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio nadu da će „pre leta“ biti održan novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Ministri EU su izrazili uverenje da svi prethodni sporazumi (u dijalogu) treba da budu primenjeni. Iako i Srbija i Kosovo izražavaju posvećenost dijalogu, kada sednu zajedno, nema napretka. Potrebno je izgraditi poverenje“, kazao je visoki predstavnik EU.

Borel je rekao i da će EU nastaviti da uvodi sankcije Rusiji, ali je izrazio žaljenje što danas nije postignut dogovor o uvođenju šestog paketa restriktivnih mera Moskvi, koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije. Tome se protivi nekoliko zemalja, od kojih Mađarska najčvršće.

„Nažalost, danas nije bilo moguće postići dogovor o finalizaciji šestog paketa sankcija Rusiji“, kazao je Borel.

Na pitanje da li je uveren da će biti postignut dogovor o uvođenju šestog paketa sankcija Rusiji, Borel je odgovorio „zašto ne“.

On je osudio rusku blokadu ukrajinskih luka, navodeći da ona, zbog nemogućnosti izvoza žitarica, ima znatan negativan uticaj na svakodnevni život ljudi u Africi i Aziji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare