Selaković: Neobična greška Ambasade SAD, čestitke Trampa i Bajdena nisu iste

Vesti 09. feb 202121:0821 komentara
TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da je Ambasada SAD u Srbiji napravila neobičnu grešku stavljajući znak jednakosti između čestitki koje su povodom Dana državnosti Srbiji uputili predsednici Donald Tramp i Džozef Bajden.

„Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako ju je video predsednik Donald Tramp u svojoj prošlogodišnjoj čestitki, i pitanje takozvanog uzajamnog priznanja koje pominje predsednik Bajden ni formalno-pravno a ni materijalno ne znače isto, pa čak ni približno isto“, navodi se u pisanoj izjavi Selakovića.

POVEZANE VESTI

Selaković je podsetio da je predsednik Donald Tramp i prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bio veoma spreman da sasluša i uvaži gledišta Srbije, i da joj, bez ulaženja u pitanje takozvanog uzajamnog priznanja, oda priznanje kao faktoru stabilnosti i motoru demokratskog i ekonomskog razvoja čitavog regiona.

Prema njegovim rečima, ne samo da predsednik Tramp nije insistirao na takozvanom uzajamnom priznanju Beograda i Prištine već je bio sklon da se zajedno sa Srbijom, dodaje, upusti u traganje za inovativnim rešenjima koja bi istinski stabilizovala region.

„U čestitki koju smo dobili od predsednika Bajdena ta vrsta raspoloženja se ne prepoznaje, što ne znači da novi predsednik SAD, kao čovek koji izuzetno dobro poznaje prilike na Zapadnom Balkanu, neće biti naklonjen kompromisu Beograda i Prištine, odnosno da će sprovoditi politiku nametanja rešenja koja sasvim evidentno ne može na trajan način stabilizovati region“, rekao je Selaković.

U izjavi portparola ambasade SAD u Beogradu Džejmsa Hagengrubera ranije danas navodi se da „SAD i u vreme bivšeg predsednika DonaldaTrampa kao i sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena i dalje dele glavni spoljnopolitički cilj Srbije o pristupanju EU, a da je normalizacija odnosa sa Prištinom, uz međusobno priznanje kao osnov, odavno prepoznata kao ključ postizanja tog cilja“.

Komentari

Vaš komentar