Selaković: OEBS na Kosovu da ostane neutralan

Vesti 10. maj 202114:542 komentara
Božana Pavlica/Fonet

Za Srbiju je od ključnog značaja da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Кosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na sastanku sa šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Davenportom.

Selaković je u razgovoru naveo da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, dok sa druge strane Zajednica srpskih opština nije formirana ni osam godina od postizanja dogovora.

Povezane vesti:

On je naglasio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i razgovore o brojnim pitanjima, poput interno raseljenih i nestalih lica, imovine i statusa kulturne baštine.

Razgovarajući o radu Misije, Selaković je, kako se navodi, ukazao da je za Srbiju od posebnog značaja Program ljudskih prava i zajednica.

Naglasio je da je Kosovo, sa svega 1,9 odsto povratnika, postkonfliktno područje sa najnižom stopom povratka na svetu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Selaković je dodao da se vodi oko 42.000 višegodišnjih sudskih sporova zbog uzurpirane privatne imovine Srba, a sagovornika je upoznao i sa učestalim napadima na Srbe, njihovu imovinu, kao i na crkve i manastire.

Rekao je da je od izuzetnog značaja i rasvetljavanje sudbine 17 nestalih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji, ukazavši da je poražavajuća činjenica da ni za jedan od tih slučajeva nije u toku istražni postupak, niti je neko od počinilaca kažnjen.

Komentari

Vaš komentar