Selaković Palmeru: Priština izbegava svoje obaveze, insistira samo na priznanju

Vesti 03. jun 202113:23 > 15:23 1 komentar
Nikola Selaković, Metju Palmer
Fonet/Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom ukazao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane, saopšteno je iz Ministarstva.

„Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju“, naglasio je Selaković i dodao da aktuelna zapaljiva retorika kosovskog premijera Aljbina Kurtija nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.

Povezane vesti

Selaković je iskazao zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u proteklom periodu i ukazao da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije „Evropa Nostra“, na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Američka ambasada u Beogradu je povodom sastanka Palmera sa Selakovićem objavila na Tviteru da „od povećanog poslovnog ulaganja do pojačane naučne saradnje i vojnog partnerstva, SAD se ozbiljno trude da ojačaju 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom“.

Uz forografiju sa sastanka, američka ambasada podelila je i objavu Ministarstva spoljnih poslova Srbije u kojoj se navodi da je „unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od prioriteta spoljne poltike Srbije koja je rešena da dodatno ojača saradnju sa sadašnjom američkom adminstracijom“.

Ambasada SAD je takođe, uz fotografiju ambasadora Entoni Godfrija i Palmera, saopštila da joj je „drago što Beograd ponovo može da ugosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Meta Palmera! Njegova poseta i sastanak sa srpskim zvaničnicima, opozicijom i civilnim društvom pokazuju značaj koji predsednik SAD Džozef Bajden (@POTUS) pridaje stabilnom i prosperitetnom zapadnom Balkanu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare