Selaković sa rumunskim kolegom o posledicama rata u Ukrajini na region

Vesti 27. jun 202216:42 0 komentara
Tanjug/ Ministrarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

Aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju i Evropa i svet, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, dodatno naglašavaju važnost očuvanja mira i stabilnosti u regionu, ocenili su ministri spoljnih poslova Srbije i Rumunije, Nikola Selaković i Bogdan Lućijano Auresku.

Povezane vesti

Selaković je zahvalio Rumuniji na podršci evropskim integracijama Srbije i za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, po pitanju Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Ministarstva sa zajedničke konferencije za novinare u Bukureštu.

Srbija je zahvalna prijateljskoj Rumuniji na podršci koju nam pruža u procesu evropskih integracija, što dobija na značaju naročito u složenim okolnostima i u kontekstu novih geopolitičkih izazova, istakao je Selaković.

Razgovarali smo i o naporima koje Srbija ulaže u dijalog Beograda i Prištine i u traganju za kompromisnim, održivim i trajnim rešenjem za pitanje Kosova, istakao je.

Govorili smo i o toku samih pregovora, o sporazumima koji se postižu, naveo je Selaković, ali i o velikim izazovima koji su pred nama i o idejama i namerama Prištine da apliciranjem za članstvo u nekim regionalnim i međunarodnim organizacijama u potpunosti obesmisle sam tok dijaloga.

Potpisana dva sporazuma

Prema rečima Selakovića, u Bukureštu su potpisana dva značajna sporazuma između vlada, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta i Sporazum o ustupanju zgrade „Lućafarul“ u Vršcu Rumuniji.

Auresku je rekao da je Srbija značajan partner Rumunije u regionu, da je sa srpskim kolegom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, iznevši podatke da je prošle godine razmena bila skoro dve milijarde evra, a da je prema podacima za ovu godinu u porastu.

On je ponovio je podršku evropskom putu Srbije, dodajući da zvanični Bukurešt smatra da bi Srbija trebalo što skorije da bude primljena u EU.

Ministri su razgovarali o prekograničnoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, situaciji na zapadnom Balkanu, ali i efektima koje ostavlja ruski napad na Ukrajinu u svim oblastima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!